Stropkovčanka Monika Jurková si zamilovala Ameriku

„Život v štátoch si viem predstaviť“

Stropkovčanka Monika Jurková má dobrodružnú povahu, s ktorou súvisí aj jej záľuba v cestovaní. California patrí k štátom, ktoré si zamilovala a vedela by si tam predstaviť život. Zaspomínala si na niekoľko rokov dozadu, kedy spočiatku pracovala a žila v malebnom pobrežnom mestečku Laguna Beach. Toto mesto je známe svojimi krásnymi plážami, umením, galériami, chutným jedlom a podľa Monikých slov aj veľmi milými ľuďmi. V Lagune Beach sa natočilo i mnoho filmov a seriálov.

Ameriku si rýchlo zamilovala

Monika žila v spomínanom meste štyri mesiace, neskôr sa presťahovala do Long Beach, kde strávila viac ako rok. Pred tým, ako odišla do štátov, žila a pôsobila v Prahe. „V tom období som pracovala pre jednu americkú spoločnosť v Prahe, so sídlom v meste Seattle v štáte Washington. Čo bolo aj jedným z dôvodov, prečo som navštívila toto mesto ako jedno z prvých. Už pri prvej návšteve som si uvedomila, ako je tam krásne a zároveň som zistila, že určite sa chcem raz do Ameriky presťahovať.

Získať víza bola zložitá cesta

Získanie nových pracovných skúseností, zlepšenie sa v jazyku či spoznanie kultúry a života v Amerike  boli hlavné dôvody, prečo sa rozhodla presťahovať do USA. Získať víza však vôbec nebolo jednoduché. „Pomohlo mi však, že som práve v tom čase študovala na jednej súkromnej vysokej škole v Prahe a využila som status študenta. Cesta bola teda zložitá, no nakoniec sa mi to podarilo,“ vysvetila a dodala, že okrem toho musela absolvovať aj niekoľko online pohovorov. „Neskôr prišla ponuka na prácu. Musím priznať, že to bola pre mňa tá najradostnejšia správa.“

Počas voľných víkendov sa snažila relaxovať

Naša rodáčka pracovala v medzinárodnej logistickej spoločnosti v  Los Angeles, v tíme, kde mala na starosti letecký import carga pre celú západnú Ameriku. „Náplňou mojej práce bolo čo najlepšie zabezpečenie prepravy a doručenie zásielok z letísk až ku konečným zákazníkom, resp.k firmám. Išlo o rôzne druhy tovaru a zásielky boli rôznych veľkostí – od 1 kg až po niekoľko ton. Komunikovala som s rôznymi aerolinkami, colnými agentami,  prepravcami a samozrejme so zákazníkmi.“  Monika mala častú pozitívnu väzbu, ktorá ju dokázala veľmi namotivovať i v ťažkých pracovných dňoch.  Jej bežný pracovný deň začínal o pol deviatej ráno a končil o pol šiestej večer. „Obednajšia prestávka trvala hodinu. Víkendy som mala vždy voľné. Po práci som sa snažila športovať, meditovať, relaxovať či oddychovať na pláži,“ prezradila.

Vďaka pobytu v USA sa zlepšila v angličtine

Mnohým ľuďom robí v cudzom svete problém práve angličtina. Monika mala úroveň tohto jazyka na dobrej úrovni, keďže ho denne používala v práci. „Samozrejme, angličtina sa mi vďaka tomuto pobytu zlepšila. Naučila som sa aj nejaké slangové výrazy, zlepšila som si výslovnosť a v rozprávaní som sebavedomejšia. Jednoducho nastal progres, čo bolo mojím cieľom,“ netajila.

Slováci majú viac pracovných benefitov ako Američania

Amerika ponúka mnoho možností. V pracovnej oblasti sú však aj veci, ktoré nám Američania môžu závidieť. „U nás máme oveľa viac benefitov. V USA je nárok na dovolenku len desať dní počas celého roka. Na Slovensku je aj lepší sociálny systém. Zdravotné poistenie je v USA pomerne drahé. Návšteva lekára ma stála 300 USD. Okrem iného má Slovensko aj ďalšie výhody, ako sú stravné lístky, multisportka a mnohé ďalšie,“ opísala a dodala, že rozdiel je aj v atmosfére na pracovisku. „Slováci majú iný typ humoru. To, čo je pre nás normálne a vtipné, pre nich je to cez čiaru. No na druhej strane sa k sebe všetci správajú rovnocenne bez ohľadu na postavenie. U nás si ľudia potrpia na vykanie a dávajú najavo svoju nadradenosť.“

V štátoch je nevyhnutné vlastniť auto

V štátoch je naozaj čo spoznávať a to Monika využívala najmä cez víkendy, keď mala voľno z práce. Snažila sa čo najviac cestovať po Californii. Počasie bolo väčšinou slnečné, čo dodávalo výletom ešte lepšiu atmosféru. „Keďže metská doprava tu nefunguje tak dobre ako v Európe, je nevyhnutné mať auto. Mala som oranžovú Toyotu, ktorú som volala karotka,“ prezradila s úsmevom. Monika si našla svoje obľúbené miesta, ku ktorým patrili napríklad Santa Monica, Venice Beach, Hollywood, Beverly Hills , či populárne pláže, ako sú  Redondo beach, Manhattan beach, ale aj rôzne turistické výstupy s krásnym výhľadom na oceán, zaujímavé lokálne reštaurácie a hipsterské miesta s chutným jedlom i kávou. California je naozaj rôznorodá a každý turista si tu nájde svoje, či uz sú to pláže, púšte, parky alebo návšteva Walk of Fame či Universal studio. „Okrem toho som prešla celú západnú a južnú časť USA, niektoré národné parky a klasiky ako je New York, Miami, Washington, no najzaujímavejší bol asi Hawaii.“ Rada si spomína aj na chvíle, keď si na pláži čítala dobrú knihu alebo kreslila, prípadne pozorovala surférov či delfíny. „Niekedy som len tak počúvala vlny a sledovala západ slnka.“ Priznala, že v oceáne si príliš nezaplávala, keďže bol pre ňu studený. Avšak v komplexe, v ktorom bývala, mali k dispozícii bazén a na chladnejšie večery zase vírivku.

Monika si z Californie priniesla množstvo krásnych zážitkov

Monika má zo svojho amerického pobytu veľa krásnych zážitkov. Jedným z nich je aj milá spomienka na to, keď bol jej zákazníkom spevák zo skupiny Blink 182, Tom Delonge, ktorý si objednal dovoz antického nábytku z Európy.  „Keď som mu telefonovala ohľadom zásielky, bol veľmi milý.“ Každé nové miesto či skúsenosť však pre ňu bolo veľkým zážitkom, keďže išlo o niečo nové, iné, vzrušujúce. „Už len to, že som bývala pri oceáne, bolo pre mňa veľkým šťastím. Veľmi rada si spomínam aj na koncert SNOOP DOGGA, na pool (bazénovú) party v Las Vegas s Davidom Guettom ci na božské raňajky v hoteli Bellagio. Na dobrodružné roadtripy popri pacifickej trati (PCH), či niekoľko hodinové jazdy opustenými a prázdnymi cestami.   Nesmiem však zabudnúť ani na množstvo krásnych západov slnka, na nekonečné zápchy na diaľnici, na niekoľko defektov,  na svoje rozbité auto i najlepšie hamburgery po prebdenej noci   v „In and Out“, na tie najkrajšie výhľady na oceán a na tie najsladšie ananásové kokteily na Hawaii, aj napriek tomu, že ananás neznášam…“

V Californii je populárny beh i cvičenie pod holým nebom

V našom rozhovore sme sa dozvedeli, že Američania sú vo všeobecnosti veľmi bezprostrední ľudia, ktorí vám radi nezištne pomôžu. Nemajú problém osloviť vás a preukázať láskavosť. „Radi nadväzujú kontakty s cudzími ľuďmi, sú veľmi komunikatívni a keď zistia, že ste napríklad zo Slovenska, zaujímajú sa a vypytujú sa na krajinu, z ktorej pochádzate. Bez nejakých zábran vám radi zložia kompliment a zároveň prejavia maličkosť, ako je úsmev alebo milé slovo.“  Monike sa páčilo, že sú aj ohľaduplní a tolerantní, čo je vidieť aj medzi vodičmi na cestách. „Keďže California sa spája s teplým počasím, plážami a predvádzaním sa, veľa ľudí športuje, aby sa potom mohli pýšiť krásnym telom. Preto je tam veľmi populárny beh i cvičenie pod holým nebom na rôznych zariadeniach. Ani ja som v tomto nezaostávala a chodila som pravidelne behávať, korčuľovať i cvičiť jogu, ktorú som mala hneď vedľa apartmánu v parku, kde sa zhromažďovalo najmä počas víkendov množstvo ľudí. Človek odtiaľ odchádzal vždy pozitívne naladený,“ doplnila.

„Ak by prišla dobrá pracovná príležitosť, život v Amerike si viem predstaviť“

V závere sme sa dozvedeli, že Monika je za možnosť žit za veľkou mlákou nesmierne vďačná. Na Slovensko by zo štátov priniesla viac úsmevu, menej pesimizmu a sťažovania sa. „Takto môže byť život hneď krajší,“ uzavrela a dodala, že pokiaľ by dostala dobrú pracovnú príležitosť, nemala by problém odísť žiť do USA. „Samozrejme, moje rozhodnutie by záležalo aj od konkrétnej lokality.“

-pk-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.