KEĎ SA VÝLET PODARÍ

Čo by to bol za školský rok, keby sme sa nevybrali na školský výlet?  Tentokrát nás zlákal stredoeurópsky Paríž na Dunaji – metropola Maďarska – BUDAPEŠŤ. Jedno z najzaujímavejších miest Európy vzniklo v r. 1873 zlúčením Budína, Starého Budína a Pešti a rozprestiera sa na ploche 525 m2..  V súčasnosti má takmer 1,8 mil. obyvateľov a  v dňoch 29. – 30. 04. 2019 sa k nim pridalo aj 39 žiakov CZŠ sv. Petra a Pavla Stropkov, naša skoro spolužiačka Bianca a 11 žiakov ZŠ Okrúhle v sprievode svojich pedagógov.

Naše prvé kroky smerovali do Miniversa – nádherne detailne a zdobene rozvrhnutého zmenšeného modelu železnice, kde sme videli miesta a pamätihodnosti Budapešti, Maďarska a trochu Rakúska i Nemecka. Ďalej sme sa presunuli na nábrežie Dunaja, aby sme sa „nalodili“ a absolvovali vyhliadkovú plavbu po Dunaji. Pohodlne sme tak vzhliadli na prekrásne mosty spájajúce časti mesta, Hradný palác na vrchu Buda, Rybársku baštu i Citadellu pýšiacu sa na vrchu Gellért. Na ľavej strane nás zaujala dominantná novogotická budova Parlamentu – 268 m dlhá, 118 m široká, vnútri ktorej sa nachádza 691 miestností a takmer 20 km schodísk. Jej najvyššia kupola dosahuje symbolickú výšku 96 m, keďže práve v roku 96 prišli Maďari do svojej vlasti. Práve tak vysoká je i svätoštefanská bazilika, ktorú sme navštívili v závere prvého dňa a tí odvážnejší si vychutnali aj výhľad z nej. Odmenou im bola zmrzlina v tvare ružičky.

Oddýchnutí a posilnení maďarskou kuchyňou sme včas ráno prešli prekrásnou Andrássyho ulicou popri Széchényiho kúpeľoch na Námestie hrdinov. Stred tohto námestia tvorí 36 m vysoký víťazný stĺp, ktorý je obklopený jazdeckými sochami kniežaťa Arpáda a ďalšími maďarskými kmeňovými kniežatami. Tu sa nachádza aj krásna neoklasicistická budova Múzea výtvarných umení.  Autobusom sme sa vyviezli na vrch Gellértovej hory, kde stojí 14 m vysoká Socha slobody a odtiaľ sme si užili nádherný výhľad na Budapešť.

Prejdúc  Reťazový most sme obdivovali pamiatky na budínskej strane – Kostol sv. Mateja, Sándorov palác, kde sídlia prezident  a premiér Maďarska, sochu kráľa Štefana pred Rybárskou baštou i neprehliadnuteľný Stĺp Najsvätejšej Trojice na rovnomennom námestí. Zaujalo nás i chránené historické jadro – obytná hradná štvrť, pod ktorou sa nachádza jaskynný komplex, ako aj mnoho ďalších historických pamiatok.

Záverečnou bodkou nášho výletu bola návšteva Tropicaria – najväčšieho  stredoeurópskeho podmorského akvária, kde sme na vlastné oči videli exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí                   a zblízka pozorovali pestrofarebný podmorský svet. Vzrušujúcim zážitkom bol tiež tropický vlažný dážď, ktorý nás privítal vo svojej podobe aj na Slovensku.

Sme radi, že sme aj vďaka našim rodičom i CK Eurotour a ich sprievodcom Erikovi a Agnes mohli spoločne absolvovať tento školský výlet, pretože vidieť Budapešť zblízka a na vlastné oči sa určite oplatí!

 

-ml-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.