Šachového turnaja majstrovstiev okresu Stropkov základných škôl jednotlivcov a 4-členných družstiev sa zúčastnilo 49 súťažiacich

Medzi nimi aj 8-ročná hráčka, ktorá vo finále GRADND PRIX 2018  obsadila piate miesto

História šachu v Stropkove siaha do začiatkov 20. storočia. Zo začiatku išlo prevažne o kaviarenských hráčov. Až neskôr sa šachisti zdrušili do klubu a začali hrávať súťaže družštiev.  V priestoroch Kultúrneho strediska v Stropkove sa nedávno uskutočnil šachový turnaj, ktorý bol určený pre deti  základných škôl.  Jeho  organizátorom bol Šachový klub Stropkov+ Svidník, ktorý vznikol spojením dvoch klubov Slávie Stropkov a Slávie Svidník.  Tohto turnaja sa zúčastnilo 49 súťažiacich. Viac sme sa porozprávali s organizátorom Eduardom Paňkom , ktorý sa šachu venuje od svojich šiestich rokov. „Na tomto podujatí dĺžka jednej hry trvala 2×15 minúť+3 sekundy za každý ťah. To znamená, že po každom ťahu sa hráčovi pridajú tri sekundy. Je to aj z dôvodu, že už máme k dispozícii elektrické hodiny. Keď si hráč vytvorí pozíciu na výhru,  má tak šancu dotiahnuť partiu do víťazného konca, čo by na klasických hodinách nebolo možné a partiu by mohol prehrať na čas,“ vysvetlil. Tohto turnaja sa zúčastnila aj talentovaná 8 – ročná šachistka Evka Poláčková, ktorá síce túto hru nehrá dlho, no veľmi sa jej darí. „V celoslovenskom seriáli obsadila vlani piate miesto vo svojej kategórii.“  A aký názor má organizátor šachového turnaja, Eduard Paňko,  na šachové turnaje človek vs počítač? „Dnes už človek nemá proti počítaču šancu.  Ani majstri najvyššieho rangu nemajú reálnu šancu na výhru. Je to skôr pomocník na analýzu, na prípravu pred turnajom a podobne.“  Tešíme sa na ďalšie šachové turnaje a všetkým výhercom srdečne blahoželáme!

-pk-      

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.