Jarný, poveľkonočný detox nemusí byť hladovka

Je tu jar – obdobie, kedy všetko ožíva a kvitne. Dovoľte aj svojmu telu rozkvitnúť a ožiť, zbavte ho škodlivých toxínov. Po Veľkej noci je na to príhodný čas. Ako na jarný detox? Ako zdravo jesť, schudnúť a pritom nehladovať? Odpovede na tieto otázky dáva Antónia Mačingová, autorka bestsellerov Najedzte sa do štíhlosti.

Slávna 28čka Antónie Mačingovej je ideálna aj na jarný detox. Prečistí telo i myseľ a naštartuje proces chudnutia. „Vďaka zloženiu stravy 28čky a správneho pitného režimu postupne stratíte chuť na sladké, taktiež sa vytráca častý hlad sprevádzaný pocitom slabosti či potreba dojedania po hlavnom jedle. Strava v 28čke urýchľuje metabolizmus, pretože obsahuje zložky, na spracovanie ktorých odoberá organizmus energiu z podkožného tuku a pri jej pravidelnom prísune je telo nútené pravidelne zaberať,“ vysvetľuje Antónia Mačingová, autorka harmonického stravovania.

„Zobkanie“ povolené, žiadne hladovky

Jej 28ka zaberá aj u ľudí, ktorý si zvykli „zobkať“ len tak medzi hlavnými jedlami. Pri každom takomto „zobkaní“ sa uvoľňuje hormón, ktorý viaže podkožný tuk.

Podľa Mačingovej však zdravo jesť neznamená hladovať. Aj preto sa z jej kníh  predali státisíce kusov. Dnes sú už tieto jedlá vďaka donáške dostupné aj pre tých, ktorí nemajú čas variť. Samotná Antónia Mačingová vďaka úprave jedálnička prekonala chorobu a vyhla sa celoživotnému užívaniu liekov. Zmenu stravovacích návykov odporúča každému: „To, ako vyzeráme a ako sa cítime, je výsledok našich doterajších volieb.“

Začať sa harmonicky stravovať teda možno hocikedy. Tak prečo nie po Veľkej noci?

 Ideálny čas na detox

Čo odporúča na jarné mesiace? „Detox znamená očistenie organizmu od nahromadených škodlivých látok. Pri detoxikácii sa očisťuje krv, pečeň, obličky a celý močový systém, črevá, lymfatický systém, koža, dýchacie cesty,“ hovorí Antónia Mačingová, ktorej diéta nie je diétou.

„Môj jedálniček v prvých 28 dňoch som kedysi zostavila tak, že som odporúčané výživové doplnky premenila na tuhú potravu. Vďaka špeciálnym jedlám, ktoré dokonale nahradia bežné stravovanie, doplnení jedálnička o ovocie a zeleninu a odporúčanému pitnému režimu dokážete túto zmenu absolvovať bez problémov a s príjemným výsledkom,“ opisuje.

Čím viac, tým lepšie

Antónia Mačingová búra zaužívané mýty. Jesť do pocitu nasýtenia bez váženia potravy, či merania kalorickej hodnoty? Naozaj? „ Áno. Dietológovia síce radia, že schudnete jedine obmedzením množstva prijatej stravy, ale môj názor je, že najdôležitejšie je to, čo na tanieri máte. Malo by toho byť toľko, aby vás to zasýtilo a hlavne, malo by to byť jedlo bohaté na živiny, minerálne soli a vitamíny. Hladné je totiž iba podvýživené telo. A ešte taká malá poznámka. Jedlo dôkladne prežúvajte. Jednak sa skôr dostaví pocit nasýtenia a ďalšia dôležitá informácia je tá, že dokonalým rozžutím potravy predídete zbytočnému zaťaženiu žalúdka.“

 Hoci sa taký detox môže zdať hračkou, zvlášť vtedy, ak vám jedlo prinesú až domov (sdnes už existuje aj špecializované donáška s „Mačingovej krabičkami“ na www.macingovadonaska.sk), napriek tomu treba mať na pamäti, že trpezlivosť ruže prináša.

 „Pri dodržiavaní jednoduchých princípov dôjde k úprave váhy, objemu a aj zdravotných problémov. Je ale potrebné uvedomiť si, že tak, ako ste si určitý problém nevytvorili za jeden mesiac, ani trvalá náprava nenastane po mesiaci. Hlavnou zásadou môjho stravovania je neustále dopĺňanie živín, ktoré vaše telo potrebuje, aby bolo zdravé, mladistvé, štíhle a malo dostatok energie. Samozrejme je dodržiavanie pitného režimu,“ dodáva odborníčka Antónia Mačingová.

-pk-

 Foto: archív A. M.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.