Svidnícka nemocnica vyhrala hlavnú cenu za projekt, ktorý šetrí energiu

Nemocnica má vďaka projektu absolútnu kontrolu nad teplotou a dokáže tak zvýšiť komfort pacientov

Vymenili zastaranú parnú kotolňu za novú a spotrebu plynu tak dokázali znížiť až o polovicu. To sa podarilo Nemocnici Svet zdravia Svidník a Asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES) ju preto ocenila prvým miestom v kategórii súkromný sektor v súťaži EFEKTIA 2018. Nemocnica si však zároveň odniesla aj hlavnú cenu za celkovo najlepší projekt. V sieti nemocníc Svet zdravia sa EPC (Energy Performance Contracting) projektom, teda takým, ktoré šetria energiu, začali venovať už v roku 2014.  Našli vhodný model a už o rok neskôr ho začali implementovať najprv vo Svidníku a Trebišove, neskôr aj vo Vranove nad Topľou a Dunajskej Strede.  „Vo svidníckej nemocnici bol najstratovejší zastaraný centrálny parný systém zásobovania teplom, ktorý mal nedostatočnú reguláciu. Rozhodli sme sa ho preto odstaviť a vybudovať kotolňu s plynovými kondenzačnými kotlami. Popri tom sme zrekonštruovali rozvody, vymenili ventily a podobne. Vďaka investícii sme v nemocnici znížili spotrebu plynu približne o polovicu,“ vysvetľuje manažérka prevádzky siete nemocníc Svet zdravia Andrea Čarabová.  Systém automaticky v závislosti od počasia a využívania priestorov reguluje výrobu tepla pre vykurovanie a teplú vodu, čo je síce bežný štandard v bytových domoch, ale v nemocniciach sa zavádzal po prvýkrát. „Dnes máme absolútnu kontrolu nad teplotou v priestore, takže nemôže nastať situácia, že by bolo pacientom v izbe príliš zima alebo by bola miestnosť prehriata. Systém teplotu dokonale reguluje podľa povahy priestoru a zohľadňuje pritom aj jeho technický stav. Dokáže tak nastaviť presne takú teplotu, aká je pre danú miestnosť potrebná. Nešetríme teda len energiu, ale aj zvyšujeme komfort pacientov,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Svidník Slavko Rodák.

Dosahujú úsporu nad rámec garancie

Svidnícka nemocnica po zavedení nového systému v roku 2016 usporila vyše 192-tisíc eur, v roku 2017 zase viac než 173-tisíc eur. Klesla aj spotreba pitnej vody, a to o vyše 2500 kubických metrov za rok a znížili sa tiež emisie oxidu uhličitého. „Do súťaže sme prihlásili Svidník, kde dosahujeme nielen garantovanú úsporu, ale aj úsporu nad rámec hodnoty garantovanej úspory. Návratnosť investície sa tak z plánovaných piatich rokov znížila na štyri a je to vďaka prístupu zdravotníckeho personálu a pacientov,“ podotkla Čarabová s tým, že nestačí len urobiť rekonštrukciu kotolne a regulačného systému, ale je potrebné aj dostatočne oboznámiť užívateľov s tým, ako systém správne využívať. „Ďakujem všetkým, ktorí na tomto projekte spolupracovali. Výmena zastaraného systému nám nepriniesla len finančnú úsporu, ale najmä sa zvýšila bezpečnosť a kontrola nad výrobou a dodávkou tepla. Tým, že dodávku tepla dokážeme regulovať, zvýšil sa aj komfort pacientov a zamestnancov nemocnice,“ uviedol Rodák. Podotkol, že časť usporených finančných  prostriedkov nemocnica plánuje investovať do modernizácie priestorov a zdravotníckej techniky a tým ešte zvýšiť bezpečnosť a komfort pacientov.

Ušetrili už stovky tisíc eur

 

Čarabová pripomína, že ak by projekty EPC v spomínaných štyroch nemocniciach sieť Svet zdravia neuskutočnila, pacienti a zamestnanci by jednak nemali optimálnu tepelnú pohodu, ale tiež za roky 2016 až 2019 by nemocnice spoločne zaplatili za energie o 800-tisíc eur viac. „Každý polrok vyhodnocujeme, či sme garantovanú úsporu dosiahli. Ak by nenastala, poskytovateľ nám musí doplatiť tento výpadok na úspore,“ doplnila Čarabová. V najbližšom období sieť plánuje zapojiť do projektu aj ďalšie nemocnice.  Momentálne prebieha výberové konanie na poskytovateľov EPC projektov pre nemocnice Svet zdravia v Humennom, Rimavskej Sobote a Galante. APES tento rok zorganizovala už druhý ročník súťaže o najlepšie projekty energetickej efektívnosti. Ide o investície do nových technológií a modernizácie budov, ktoré významne znižujú platby za energie. Ceny EFEKTIA 2018 odovzdával minulý týždeň minister hospodárstva Peter Žiga. Do súťaže sa tento rok prihlásila dvadsiatka projektov realizovaných predovšetkým v posledných dvoch rokoch v celkovej investičnej hodnote štyri milióny eur.

-pk-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.