Stropkovčanka Dominika Prekstová pracuje v súkromnom anglickom štúdiu

VENUJE SA OSOBNÝM TRÉNINGOM

V Anglicku začínala pred jedenástimi rokmi upratovaním domov. Dnes je z nej úspešná fitness trénerka v súkromnom štúdiu. Najradšej má tréningy vlastnou váhou. Vo fitness svete sa neustále vzdeláva, aby mohla svojim klientom ešte viac pomáhať po fyzickej i emocionálnej stránke. Reč je o 31 – ročnej Stropkovčanke, Dominike Prekstovej, ktorá žije v anglickom Aldershot.

Vždy sa túžila presťahovať do anglicky hovoriacej krajiny

Dominika sa do Anglicka presťahovala v októbri 2009. V úvode nášho rozhovoru prezradila, že vždy chcela žiť v anglicky hovoriacej krajine z dôvodu, aby sa plynule naučila cudzí jazyk. Jej pôvodný plán však bol odísť za otcom do USA, no to, bohužiaľ, nevyšlo. “Presťahovanie sa do Anglicka pre mňa znamenalo veľkú zmenu. Mala som tu však veľmi veľa ľudí, ktorí mi pomohli, takže to bolo pre mňa jednoduchšie ako keď sa niekto presťahuje do cudzej krajiny úplne sám. Napriek tomu som si však musela zvykať na veľa vecí,” priblížila a dodala, že z pohodlia domova, kde bolo o všetko postarané, bola zrazu nútená veľmi rýchlo dospieť. Anglicko bolo pre Dominiku oveľa väčšou životnou školou ako len lekciou cudzieho jazyka, za čo je veľmi vďačná.

Naučiť sa cudzí jazyk bolo pre ňu výzvou

Angličtina ju vždy veľmi bavila. Učila sa ju doma ako samouk.  To jej však stačilo len na úplne základnú komunikáciu a aj s tou bol na začiatku v zahraničí veľký problém. “Niekedy som možno aj niečo porozumela, no nevedela som zo seba dostať jednu súvislú vetu. To bolo pre mňa dosť frustrujúce, ale na druhej strane veľká výzva, aby som sa začala zdokonaľovať v jazyku, v ktorom som vždy chcela plynulo rozprávať.

Na začiatku bolo študovanie osobného tréningu

Prvá práca, ktorú naša rodáčka v Anglicku vykonávala, bolo upratovanie domov. Jediný problém s touto prácou však spočíval v tom, že nemala veľkú šancu komunikovať, keďže celé dni trávila sama. Preto si našla ešte jednu prácu na polovičný úväzok v lokálnej pizzerii.  Táto práca ma veľmi  bavila aj  napriek tomu, že moja angličtina sa zlepšovala len minimálne, keďže som väčšinu času trávila  sama v aute alebo mala len minimálnu komunikáciu so zákazníkmi.  Úroveň tohto cudzieho jazyka som si zlepšila vtedy, keď som začala navštevovať môj prvý kurz v angličtiny a potom som sa pustila do študovania osobného tréningu. Problém bol ale v tom, že keď som začala študovať spomínaný osobný tréning, uvedomila som si, že moja angličtina je tak slabá, že som sa vlastne počas tohto kurzu musela naučiť najprv poriadne rozprávať v cudzej reči a až potom to, ako sa stať osobným trénerom,” zaspomínala si s úsmevom.

Nasledovalo získanie dvoch trénerských kvalifikácií

Ambiciózna Stropkovčanka sa k fitness trénovaniu dostala trochu inou cestou, ako väčšina ľudí. Mnohí totiž začínajú chodením do fitka, kde naberajú svaly alebo chudnú. “Na začiatku ma to veľmi nezaujímalo. Nikdy som nemala problém s váhou a o svaloch som si vždy myslela, že sú len pre chlapov.” Dominika nebola pokojná so svojim životným štýlom, preto začala behávať a vyskúšala aj spinning vo fitness centre.  Ako sama priznala, mala málo energie, veľa stresu, tráviace problémy a podobne. To sa odzrkadlilo aj na jej zdraví. “Keďže som sama na sebe videla, ako môže cvičenie pomôcť po fyzickej, ale i emocionálnej stránke, v roku 2014 som sa rozhodla investovať do 9 – mesačného kurzu, kde som získala dve kvalifikácie. Prvá bola fitness instructor a druhá osobný tréner. Tie mi dopomohli k tomu, aby som mohla ľudí doviesť k dosiahnutiu výborných výsledkov.”

V súčasnosti sa venuje len osobným tréningom

Dominikine fitness začiatky neboli vôbec jednoduché. Mala dve práce a k tomu poprosila manažéra vo fitku, aby jej dovolil vykonávať absolventskú prax. “Vo voľnom čase som chodila do fitka, aby som sa učila od iných osobných trénerov. Učili ma všetko, čo vedeli, aj to, ako realizovať skupinové tréningy, čo znamenalo, že som pracovala od rána do večera sedem dni v týždni, aby som získala nejaké skúsenosti vo fitness oblasti a ľahšie si našla prácu.” Približne o tri mesiace na to sa jej námaha vyplatila a naskytla sa jej práca osobného trénera. Pre fitness club pracovala tri roky a potom sa presunula do súkromného štúdia, kde sa venuje len osobným tréningom. “Klienti k nám chodia len na dohodnutý termín, inak nemá do našich priestorov nikto prístup, čiže nie sme fitness centrum. V spomínanom štúdiu mám troch kolegov a je to presne tá práca, ktorá ma baví a napĺňa. Mám svoju klientelu, ktorú pravidelne trénujem niekoľkokrát týždenne.

Na ceste za snom absolvovala ďalšie kurzy

Pred tým, ako sa stala fitness trénerkou,  musela prejsť kurzom. Počas troch mesiacov študovala fitness instructing (základný level pre všetkých osobných trénerov).  “Po ukončení som sa mohla pustiť do 6 – mesačného kurzu osobného trénovania. Po úspešnom absolvovaní som si mohla  začať hľadať prácu vo fitness svete. Počas dvoch rokov osobného trénovania som si uvedomovala, že to, čo som sa naučila za deväť mesiacov, je len úplný základ toho, čo dobrý osobný tréner musí vedieť, aby mohol pomôcť svojim klientom. Moja znalosť o zdravej výžive bola len z kníh, ktoré som čítala viac – menej len zo zvedavosti, ktorá sa neskôr stala mojou novou vášňou.”

Ľuďom pomáha aj ako výživový poradca

Dominika sa rozhodla začať nový kurz, ktorý išiel ruke v ruke s tým, čo už robila. “Zapísala som sa na trojročný kurz na college v Londýne, kde som študovala zdravú výživu s holistickým konceptom. Po absolvovaní som získala diplom ako Nutritional therapist (výživový terapeut/poradca) a teraz môžem konečne poskytovať svojim zákazníkom taký servis, aký som vždy chcela,” povedala s úsmevom. Stropkovčanka dokáže ľuďom pomôcť nie len po fyzickej stránke a v stravovaní, ale vie poradiť, ak majú problém napríklad so spánkom, stresom.  “Moje osobné skúsenosti a znalosti v oboch oblastiach prinášajú ľuďom oveľa lepšie a rýchlejšie výsledky.”

“Všetko sa dá dosiahnuť, ak tomu venujete čas a námahu”

Stropkovčanka je najviac hrdá na to, že má šancu robiť vo svojom živote to, čo ju baví a zároveň dokáže pozitívne ovplyvniť životy iných ľudí. “Dokázala som zmeniť svoju vášeň na prácu na plný úväzok aj napriek tomu, že ma od toho veľa ľudí odhováralo. Vraveli, že sa tým nedá živiť. Je mi veľmi ľúto, keď vidím, koľko ľudí mrhá svojim talentom a nerobí to, čo ich napĺňa, nech už majú na to akýkoľvek dôvod. Koniec koncov, všetko sa dá dosiahnuť, ak tomu človek venuje dostatok času a námahy.”

Skoré rána a neskoré večery

Dominika veľmi rada experimentuje s rôznymi štýlmi tréningov.  “Stále sa učím nové cviky alebo nejaký nový štýl trénovania a potom to vyskúšam na svojich klientoch.” Rada skúša cviky s vlastnou váhou, no v štúdiu, v ktorom pracuje, používa kombináciu a cvičí aj s činkami a posilovacími prístrojmi. “Kombinujem high intensity interval trening (alternovanie medzi vysoko a nízko intenzívnymi cvikmi s krátkymi prestávkami), ktorý výborne páli tuky a pomáha aj s vyrysovaním postavy, kruhové tréningy a posilovacie tréningy na vyformovanie tela. Moje pracovné dni sú dlhé. Prvý tréning začínam približne o pol šiestej ráno a posledný končím medzi ôsmou až deviatou večer. Ale už som si na to zvykla. Stále mám pre seba veľa času v poobedňajších hodinách, keď sú moji klienti väčšinou v práci. Ešte do septembra minulého roka som tento voľný čas trávila študovaním, písaním prác a pripravovaním sa na skúšky.  Teraz sa viac venujem sebe a svojim záľubám.”

Tréning dodáva energiu i silu

Zaujímali sme sa aj o to, čo je pre Dominiku najväčšou motiváciou a ako zvykne motivovať svojich klientov k cvičeniu. “Mojou najväčšou motiváciou je to, že po cvičení sa cítim dobre a tiež to, keď vidím, ako poctivým tréningom naberám silu. Okrem toho je cvičenie vynikajúcim odbúravačom stresu.  Jednou z najlepších motivácií pre klientov je zistiť, aký majú najväčší cieľ čo sa týka trénovania a ja ich pri každom tréningu posúvam bližšie k nemu. U žien sú to hlavne kliky a u chlapov zhyby. Niekedy si to ani sami neuvedomujú a ja im tak navrhnem tréning, že to zvládnu a tým ich presvedčím o tom, že dokážu to, čo si vôbec nemysleli. To im dodá sebavedomie a drží ich namotivovaných k tomu, aby sa tréningu poriadne venovali. Najdôležitejšie je ukázať im, ako dokáže tréning ovplyvniť ich silu a fyzické zdravie a to, ako im dodáva energiu, sebavedomie a zlepšuje mnoho ďalších aspektov života.”

Emily Skye ako vzor vo fitness svete

Pri otázke, kto je Dominikin vzorom vo fitness trénovaní, sme dostali odpoveď  Emily  Skye. “Vo veľa veciach sa naše názory na tréning, životný štýl a spôsob diéty, zhodujú. No najviac na nej obdivujem, ako pozitívne ovplyvňuje najmä mladé dievčatá a ženy všeobecne k tomu, aby sa prestali porovnávať so supermodelkami a fitness osobnosťami na sociálnych sieťach a nekládli na seba nerealistické požiadavky a očakávania.” Podľa Dominikiných slov je vo fitness svete porovnávanie a snaha o perfekcionizmus na bežnom poriadku a to veľmi škodí nie len ženám, ale aj mužom, hlavne ich mentálnemu zdraviu a sebavedomiu.  “Všetci chcú vyzerať ako na stránkach časopisov, no neuvedomujú si, že je to práca na plný úväzok a to nechce každý. Preto je veľmi dobré, že na sociálnych sieťach sú aj také osobnosti, ktoré ukážu skutočnú realitu a dokážu ľudí usmerniť, aby žili zdravo. Ukážu verejnosti, ako jednoducho zdravo žiť a neporovnávať sa s ostatnými a nenasadzovať si nerealistické a dlhodobo neudržateľné diéty a tréningy,” povedala a dodala, že oveľa lepším riešením je začať sa venovať zmene životného štýlu, ktorý je jednoduchšie udržateľný a prinesie dlhodobé výsledky.

Cvičenie s vlastnou váhou má najradšej

Snom našej rodáčky je street workout, čiže kalistetika. “Chcela by som sa tomuto štýlu trénovania venovať viac a v budúcnosti aj naplno. Pre mňa je cvičenie s vlastnou váhou oveľa zaujímavejšie ako cvičenie s činkami. “Pri cvičení s vlastnou váhou sa ukáže skutočná sila.  Je  veľmi zaujímavé sledovať, aké silné dokáže byť ľudské telo.”

V budúcnosti sa plánuje stat aj inštruktorkou jógy

Dominika okrem toho túži mať svoje vlastnú súkromné štúdio, kde by ľuďom ponúkala nie len možnosť trénovať, ale aj zlepšiť si zdravie pomocou holistického konceptu. “Chcela by som ľuďom kázať, ako jednoducho a bez nejakého extrémneho obmedzovania, sa dá zdravo žiť a zaradiť pohyb do svojho každodenného života. Výhodou fitness sveta je, že sa v ňom človek môže vybrať rôznymi smermi a nikdy sa neprestane učiť. Tým, že sa stále naučím niečo nové, mám otvorené možnosti, môžem do svojej práce priniesť veľa noviniek. Mám v pláne urobiť si ešte jednu veľkú kvalifikáciu a stať sa aj Yoga inštruktorkou. Tento sen by som si chcela splniť na Bali alebo v Thajsku.”

-pk-

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.