Svidnícka nemocnica mobilne otestovala už 46 pacientov

Pred svidníckou nemocnicou je v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva vo Svidníku od začiatku apríla zriadené mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na koronavírus. Zdravotníci svidníckej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ. Testovanie prebieha každý pracovný deň a dosiaľ bolo otestovaných 46 pacientov (zatiaľ 36 negatívnych výsledkov testov). U nikoho  z testovaných sa dosiaľ ochorenie COVID-19 nepotvrdilo.

Nemocnice siete Svet zdravia, vrátane svidníckej nemocnice, po vyhlásení núdzového stavu pre lôžkové zdravotnícke zariadenia aktivovali svoje pandemické plány a reprofilizovali vybrané časti lôžkových oddelení na COVID oddelenia.

 „Ide o takzvané červené zóny lôžkových častí oddelení, ktoré slúžia na hospitalizáciu pacienta s podozrením na koronavírus. Pacient je v tejto izolovanej časti oddelenia hospitalizovaný do okamihu finálneho výsledku testovania. Keďže naše všeobecné nemocnice sa stále musia postarať aj o neinfekčných pacientov, napríklad po cievnej mozgovej príhode či úraze, v maximálne možnej miere ich musíme oddeliť od rizikových pacientov,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ siete nemocníc a siete polikliník ProCare Svet zdravia Róbert Hill.

 COVID oddelenie svidníckej nemocnice sa nachádza na štvrtom poschodí hlavného lôžkového pavilónu, pričom pacienti majú vstup iba cez komunikačné priestory koronavírus ambulancie. Nemocnica vyčlenila v prvej fáze na tento účel 60 lôžok. Personál tohto oddelenia používa predpísané ochranné osobné pracovné prostriedky. Tzv. červené oddelenie bude prevádzkované v sprísnenom režime aj čo sa týka zásobovania, dovozu stravy pre pacientov, či vývozu infekčného odpadu.

 V súčasnosti je pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 transportovaný na najbližšie pracovisko infektológie alebo v prípade ľahkého priebehu ochorenia ostáva v domácom liečení. Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, bude pacient hospitalizovaný na COVID oddelení aj svidníckej nemocnice.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.