20.výročie založenia Chrámového zboru sv.Cyrila a Metoda pri Kláštore redemptoristov v Stropkove

9. februára 2020 sa stretli všetci členovia zboru pri slávení slávnostnej sv. liturgie v Chráme sv. Cyrila a Metoda v Stropkove, aby sa poďakovali za krásnych 20 rokov existencie zboru. Pozvanie na milé ďakovné stretnutie prijali aj bývalí členovia zboru a pozvaní hostia – otcovia redemptoristi, predstavitelia mesta a poslanci VÚC za mesto Stropkov.  Pamätám sa ,ako pred 20 rokmi, tuším v nedeľu, 14. februára, hlásili v oznamoch po liturgii, aby sa záujemcovia o spev duchovných piesní prihlásili do novovznikajúceho zboru. Podmienkou bolo hudobné nadanie a mať pozitívny vzťah k spevu duchovných piesní. V skutočnosti to bolo skôr o tom, kto si verí a ako dokáže skĺbiť nácviky, vystúpenia, koncerty s pracovnými povinnosťami, rodinným životom a inými záľubami. Ako prvý z našej rodiny sa do zboru prihlásil náš otec, ktorého sme doma povzbudili, lebo vedel spievať a hrať na akordeóne. Po krátkom čase do zboru prišla moja sestra, ktorá v tom čase mala len 14 rokov, Navštevovala ZUŠ F. Veselého v Stropkove, kde po čase ukončila I. aj II. cyklus v odbore hra na akordeón. Keďže v zbore v tom čase bol vekový priemer okolo 50 rokov, nenechala som svoju sestru v ňom samu a pridala som sa aj ja na náročnú cestu nácvikov, ale aj veľmi pekných zážitkov. Najväčšou výzvou pre začínajúci zbor bola účasť na Blahorečení dvoch významných gréckokatolíkov pôsobiacich na Slovensku biskupa P.P. Gojdiča a kňaza M.D. Trčku 4.11.2001 v Ríme. S prípravou na púť a nezabudnuteľné chvíle na celý život nastúpili členovia zboru na náročnú prípravu 2-3 krát do týždňa a počas víkendov. Keďže členovia zboru boli vekom mladí, často a radi sa stretávali  nielen na skúškach a koncertoch, ale aj na vianočných, novoročných, fašiangových a narodeninových posedeniach a spoločných letných dovolenkách. Na všetky cesty, výjazdy, výlety a oslavy si členovia prispievali z vlastných úspor. Bonusom bola podpora mesta alebo drobné finančné dary. Nielen z hľadiska obety svojho voľného času, ale aj náročných skúšok, ktoré trvali často aj 2,5 až 3 hodiny obdivujem ľudí, ktorí v zbore vydržali od jeho založenia až po súčasnosť. Mnohí členovia prišli do zboru postupom času ako naša mama, ale nasadnúť do rozbehnutého vlaku bolo náročné. Mladší členovia zboru odišli za štúdiom alebo pracovnými povinnostiam, niektorí starší to vzdali kvôli rodinným alebo zdravotným starostiam.

Po slávnostnej sv. liturgii sa všetci pozvaní hostia presunuli do reštaurácie Delta, kde pri slávnostnom obede, kultúrnom programe a príjemnom speve s radosťou spomínali a bilancovali. Za zorganizovanie tak veľkolepého podujatia patrí poďakovanie najskôr Pánu Bohu, potom celému organizačnému tímu, ale aj všetkým prítomným. Myslím si, že každý, kto prijal pozvanie na oslavu 20. výročia založenia zboru pookrial na duši, roztriedil spomienky a domov si odniesol nezabudnuteľné zážitky. Záľuby – koníčky – hobby si musí každý z nás pestovať počas celého života, lebo na dôchodku ich bude márne hľadať, keď ich nenašiel počas aktívneho pracovného života.

Zbor aj naďalej hľadá nadšencov spevu, ktorých ochotne príjme do svojich radov. Myslím si, že v našom malom meste je veľa talentov v každom veku, ktorí na sebe pracujú a obohacujú aj všedné dni v našom meste.

 PaedDr. Anna Komišáková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.