Úspech svidníckeho centra pre deti a rodiny ocenil minister práce J. Richter

Deti svidníckeho Centra pre deti a rodiny (bývalý detský domov) sa v dňoch 9.-13. októbra zúčastnili v maďarskom Kishkunmajsai „Medzinárodných športových hier detí z detských domovov“ z Maďarska, Česka, Slovenska a Rumunska. V obrovskej konkurencii sa nestratili a získali pekné umiestnenia: Denisa H. vo volejbale získala striebornú a v behu na 800 metrov bronzovú medailu. Alexandra O. získala dve strieborné medaily v stolnom tenise – v kategórii dievčatá a v mix štvorhre s Dominikom P.

Následne sa na pôde rezortu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny sa uskutočnilo slávnostné oceňovanie vybraných športovcov s realizačným tímom. Svidnícke Centrum zastupovali – úspešná športovkyňa Denisa H. a vychovávateľ Mgr. Martin Blaško, ktorí boli zároveň ako jediní zástupcovia Prešovského kraja.

Minister pri odovzdávaní vysoko ocenil nielen detských reprezentantov, ale aj profesionálnu prácu trénerov, pedagogických pracovníkov, zástupcov Fóra riaditeľov detských domovov a spoločnosti Úsmev ako dar. „Je to bezpochyby ich zásluha a za to im úprimne ďakujem. Podpora detí na Slovensku je dôležitou úlohou pre štát a všetkých, ktorí sú v tejto oblasti zainteresovaní. Sme si vedomí toho, že akú starostlivosť vynaložíme my dnes, tak takú budeme mať vrátenú v budúcnosti, keď budú tieto deti dospelé, keď vymenia našu generáciu,“ povedal minister Ján Richter.

Zároveň sa poďakoval riaditeľom centier za to, že sa často aj mimo pracovného času venujú deťom, podporujú ich v športe či v umení. „Najdôležitejším zámerom je, aby sa deti v centrách pre deti a rodinu nenudili, nesedeli pri počítači, televízore, ale aby zmysluplne trávili voľný čas. Sám som mal možnosť pred časom presvedčiť sa, že v detských domovoch máme nielen šikovné, ale aj múdre deti, ktoré majú vytýčený cieľ, ktorý chcú naplniť a pokiaľ im to okolnosti umožnia, pevne verím, že ho aj naplnia“, dodal minister.

Slovenskí detskí športovci zvíťazili v silnej zahraničnej konkurencii 29 športovcov zo 17 detských domovov z Čiech, Maďarska a Rumunska. V atletike obsadili prvé miesto, vo volejbale a v stolnom tenise skončili druhí, a vo futbale získali krásny bronz, pričom slovenské  zastúpenie na hrách mali Centrá z Necpál, Pečeňad, Dobšinej a Svidníka.

Poďakovanie za úspechy patrí hlavne riaditeľovi CDR Svidník Mgr. Ľubomírovi Slukovi, ktorý vytvára priaznivé podmienky pre prácu s talentovanými deťmi. „Teším sa, že naše úspechy sú ocenené a všímajú si ich aj na najvyšších miestach. Mladí športovci z centier majú väčšiu šancu zaradiť sa do bežného života, preto im prajem veľa ďalších úspechov a vychovávateľom elán pri práci s nimi…“, dodal riaditeľ Sluk.

M. Blaško

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.