Stropkovčan Štefan Kmiť absolvoval maratón v Chicagu

Maratón v Chicagu je jedným zo šiestich maratónov na svete, ktoré patria medzi najvýznamnejšie  (tzv. Six Major’s – Berlín, Boston, Chicago, Londýn, New York, Tokyo). O tieto bežecké podujatia je obrovský záujem. Aj z tohto dôvodu sa na maratón v Chicagu zaregistroval Stropkovčan Štefan Kmiť už v októbri minulého roka. Formou lotérie vyžrebovali spomedzi približne 250 000 prihlásených 35 000 šťastných účastníkov. Ďalší sa kvalifikovali dosiahnutým časom z iného oficiálneho maratónu, iní sa rozhodli podporiť niektorú z charitatívnych organizácií a tak sa zúčastnili maratónu. „V decembri , keď som dostal email o tom, že ma vyžrebovali, začal proces celkovej prípravy. Od tréningu, zabezpečenia letenky, až po ubytovanie v Chicagu,“ priblížil v úvode a dodal, že jeho príprava na samotný maratón bola, žiaľ, poznačená marcovou operáciou kolena. „Po mesiacoch rekonvalescencie som postupne začal trénovať, no predstava o dosiahnutí dobrého času sa posunula do roviny teórie. Napriek tomu som sa nevzdal myšlienky ísť a pridať do zbierky druhú hviezdu zo šiestich.“ Maratón v Chicagu sa každoročne koná začiatkom októbra, preto bolo dosť času na akú-takú prípravu.
„Cieľom som prebehol v čase 3:59:04, čo bolo nakoniec splnenie vytýčeného cieľa –  dostať sa pod 4 hodiny.  Spomedzi 46 200 účastníkov som sa umiestnil na približne 15960 mieste. To ale nie je veľmi dôležité, vzhľadom k predošlým zdravotným problémom,“ objasnil. Štefanovo poďakovanie patrí všetkým, ktorí ho na diaľku podporovali. Taktiež tým, ktoí priamo podporili jeho cestu za veľkú mláku – firme MBM ARMO s. r. o., cestovnej kancelárii www.obehnisvet.sk, no hlavne Stropkovčanom žijúcim v USA – Danke a Adriánovi Kaňukovým, u ktorých po celý čas býval.

Petra Kapová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.