V Medzilaborciach otvorili gastroenterologickú ambulanciu

Občania stropkovského okresu, ktorých trápia poruchy tráviaceho traktu, či problémy s pečeňou, žlčníkom, podžlúdkovou žľazou a podobne, majú možnosť navštíviť gastroenterologickú ambulanciu už aj v Medzilaborciach. V nej ordinuje MUDr. Ján Hubaľ každý týždeň od pondelka do stredy. Lekársku fakultu UPJŠ v Košiciach ukončil v roku 1999. Ako gastroenterológ pôsobil v NsP Vranov nad Topľou, neskôr v Leteckej vojenskej nemocnici v Košiciach. V súčasnosti vedie súkromnú gastroenterologickú ambulanciu v Medzilaborciach a pracuje na čiastočný úväzok na I. internej klinike UNLP v Košiciach.

Čo Vás motivovalo k tomu, aby ste sa stali lekárom a prečo ste sa rozhodli práve pre gastroenterológiu?

Nepochádzam z lekárskej rodiny, k medicíne ma priviedol záujem o biológiu a chémiu na gymnáziu. Gastroenterológiu som si vybral pre jej široký záber a záľubu v endoskopii, ktorá je nielen diagnostickou, ale často aj liečebnou metódou.

Čím všetkým v rámci ochorení sa vo Vašej ambulancii zaoberáte?

Zaoberám sa ochorením celého tráviaceho traktu, najčastejšie ochoreniami žalúdka a hrubého čreva, ale aj ochoreniami pečene, žlčníka, podžalúdkovej žľazy a podobne.

S akými problémami prichádzajú najčastejšie pacienti za gastroenterológom?

Ide o široké spektrum tráviacich ťažkostí, nechutenstvo, bolesti brucha, bežné pálenie záhy, úbytok hmotnosti, ťažkosti so stolicou, inokedy ide o chudokrvnosť alebo vyšetrenie na doporučenie lekára inej odbornosti.

V súčasnosti sa veľa hovorí o skríningu rakoviny hrubého čreva. Ako sa vykonáva?

Rakovina hrubého čreva a konečníka je v Európe druhým najčastejším typom zhubného ochorenia a zároveň druhou najčastejšou príčinou úmrtí medzi onkologickými pacientmi. Jej výskyt stále rastie. Skríning  je vyhľadávanie včasných a dobre liečiteľných foriem ochorenia, skôr ako prejdú do závažného stavu – pokročilého ochorenia.

Včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva podstatne zlepšuje možnosti a účinnosť liečby ako aj perspektívu pacienta, jeho prežívanie a kvalitu života. Existuje niekoľko vyšetrení, ktoré umožňujú diagnostikovať tzv. prednádorový stav – napr. polyp hrubého čreva, ktorý je možné odstrániť a zabrániť jeho možnej neskoršej premene na zhubný nádor. V praxi sa používa test na skryté krvácanie do stolice, eventuálne kolonoskopia.

Kde je možné absolvovať test na skryté krvácanie?

Test na skryté krvácanie je dostupný v ambulancii každého praktického lekára a mali by ho absolvovať ľudia starší ako 50 rokov, a to aj pokiaľ nemajú žiadne ťažkosti. Vyšetrenie je bezplatné – plne hradené zdravotnou poisťovňou. U mladších ľudí sa vykonáva pokiaľ sa v jeho rodine vyskytlo zhubné ochorenie hrubého čreva, alebo u pacientov s konkrétnymi ťažkosťami.

Znamená pozitívny výsledok testu, že pacient má rakovinu hrubého čreva?

Nie. Ak je vyšetrenie pozitívne, neznamená to, že už  má človek rakovinu. Krvácanie – skryté alebo viditeľné voľným okom – môže byť aj príznakom hemoroidov či polypov. Hemoroidy („zlatá žila“) nie sú prekancerózou, teda nepredstavujú riziko vzniku zhubného ochorenia. Polypy sú najčastejšie malé výrastky na sliznici čreva, ktoré v prípade ich ponechania a ďalšieho rastu predstavujú potenciálne riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. Polypy sa dajú odstrániť pri endoskopickom vyšetrení hrubého čreva – kolonoskopii. Pozitívny výsledok testu znamená, že Vás lekár pošle na ďalšie vyšetrenie k odbornému lekárovi – gastroenterológovi, ktorý indikuje kolonoskopiu. Pri negatívnom výsledku pacient nemusí absolvovať kolonoskopiu, po dvoch rokoch je potrebné test opakovať.

Vykonávate kolonoskopiu a je toto vyšetrenie bolestivé?

Kolonoskopiu vykonávame bežne u pacientov, u ktorých je tento výkon opodstatnený. Vyšetrenie sa robí  po náležitej príprave – čo najdokonalejšom vyčistení čreva preháňadlom. Kolonoskop je tenký ohybný ovládateľný optický prístroj vybavený na konci miniatúrnou kamerou s niekoľkonásobným zväčšením, pomocou ktorej je možné zobraziť aj polypy veľkosti niekoľkých milimetrov. V prípade prítomnosti polypu vo väčšine prípadov tento ihneď počas vyšetrenia odstránime. Výnimkou sú extrémne veľké polypy, vtedy pacientov odosielame na endoskopické alebo chirurgické riešenie do nemocnice. Samotné vyšetrenie je v súčasnej dobe pre pacienta prijateľne znesiteľné vďaka dobrej ohybnosti moderných kolonoskopov. Štandardom je podanie liekov na ukľudnenie a proti bolesti do žily pred výkonom, preto prevažná väčšina pacientov dobre toleruje vyšetrenie.   Počas výkonu je možné odobrať vzorky na histológiu a zároveň odstrániť polypy slučkou. Vyšetrenie trvá priemerne 15-30 minút, len zriedkavo dlhšie. Výsledok samotnej kolonoskopie sa pacient dozvie ihneď po výkone, výsledky histológie  sú dostupné zhruba do 10-14 dní. Vzhľadom k podaným liekom je nutné, aby mal pacient doprovod na cestu domov. Ako pri každom lekárskom zákroku aj pri kolonoskopii sa môžu vyskytnúť komplikácie, sú však veľmi zriedkavé a riziko komplikácií je v porovnaní s prínosom procedúry neporovnateľné.

Aké máte vízie do budúcna v rámci gastroenterologickej ambulancie v Medzilaborciach?

Mojím cieľom je poskytovať zdravotnú starostlivosť vo svojom odbore na úrovni najnovších odborných poznatkov k spokojnosti pacientov, ktorí žijú v regióne s ťažkou dostupnosťou zdravotnej starostlivosti. Verím, že pacientom odborná ambulancia prinesie podstatné skrátenie čakacích lehôt na odborné vyšetrenie. Chcem poďakovať zástupcom mesta Medzilaborce, najmä pánovi primátorovi Ing. Vladislavovi Višňovskému a členom mestského zastupiteľstva za podporu a pomoc pri vzniku ambulancie.

-pk-

.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.