Svidnícka nemocnica po ôsmich rokoch otvorila nové fyziatricko-rehabilitačné oddelenie

O nové lôžka sa rozširuje aj neurologické oddelenie

Svidnícka nemocnica včera oficiálne predstavila nové fyziatricko-rehabilitačné oddelenie (FRO). Od začiatku tohto mesiaca sa nový tím pod vedením primárky MUDr. Anny Mihalkaninovej venuje dospelým pacientom najmä s poruchou motorických funkcií, po liečbe neurologických a ortopedických ochorení alebo po operáciách na desiatich lôžkach, a to v nepretržitom režime. Bývalé priestory gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia okrem rehabilitačnej časti využíva aj neurológia, ktorá sa pre zvýšený počet pacientov rozšírila o desať nových lôžok. Práve nadväznosť týchto dvoch oddelení a včasná rehabilitácia má výrazne zlepšiť celkovú úspešnosť liečby pri viacerých náročných diagnózach. Nové oddelenie FRO má v tomto momente zmluvu iba so zdravotnou poisťovňou Dôvera, ktorá navyše pomohla vybudovať v tých istých priestoroch novú telocvičňu. S ostatnými dvomi zdravotnými poisťovňami nemocnica intenzívne rokuje.

 Fyziatricko-rehabilitačné oddelenie od septembra poskytuje nadväzujúcu zdravotnú starostlivosť takmer pre všetky základné medicínske odbory ako napríklad neurológia, interné, chirurgia, traumatológia alebo ortopédia. Spravidla ide o dospelých pacientov s poruchou motorických funkcií, po liečbe neurologických a ortopedických ochorení alebo po operáciách či úrazoch. „Včasnou rehabilitáciou pacienta na lôžku dokážeme výrazne skrátiť čas potrebný na návrat do aktívneho života. Som veľmi rád, že sa našej nemocnici opäť podarilo spustiť plnohodnotnú prevádzku oddelenia FRO a že sme navyše novými lôžkami dokázali reagovať aj na zvýšený dopyt zo strany neurologických pacientov. Toto spojenie by malo pomôcť ešte zlepšiť výborné medicínske výsledky, ktoré neurológia dosahuje napríklad pri liečbe cievnych mozgových príhod,“ vysvetlil Slavko Rodák, riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Svidník.

Nemocnice postupne prechádzajú vývojom a rozsah ich zdravotnej starostlivosti priebežne reaguje na rôzne zmeny. Prvýkrát bolo fyziatricko-rehabilitačné oddelenie vo Svidníku zriadené v roku 2004, neskôr v roku 2011 bolo utlmené. „Dnes začína písať svoju novú históriu. Tento krok je súčasťou dlhodobej stratégie, ktorú sieť ProCare a Svet zdravia predstavila verejnosti ešte koncom minulého roka. Svidnícku nemocnicu rozvíjame v internistických odboroch, v chirurgii a chceme jej vybudovať silné ambulantné zázemie. Veľmi nás preto tešia dve veci. To, že sa nám darí plniť naše sľuby a že premyslená reprofilizácia nemocnice jej otvára nové príležitosti poskytovať zdravotnú starostlivosť v oblastiach, v ktorých ju obyvatelia najviac potrebujú,“ zdôraznil Igor Pramuk, riaditeľ pre externé vzťahy siete ProCare a Svet zdravia.

 

Primárkou nového oddelenia FRO sa stala MUDr. Anna Mihalkaninová, ktorá donedávna pôsobila v fyziatricko-rehabilitačnom stacionári. Stacionár by sa mal spolu s novou ambulanciou v dohľadnom čase tiež presunúť do obnovených priestorov. „S kolegami z nemocnice sme vytvorili silný tím, ktorý chce pomôcť čo najväčšiemu spektru pacientov. Zvlášť sa to týka neurológie, s ktorou predstavujeme na seba nadväzujúci klaster oddelení. Dokonca si dokážeme podľa potreby poskytnúť aj naše nové lôžka,“ doplnila MUDr. A. Mihalkaninová.

 

Prvou zdravotnou poisťovňou, ktorá zazmluvnila výkony nového oddelenia FRO, bola Dôvera. „Otvorenie nového oddelenia vnímame ako dôležitý krok v novom smerovaní nemocnice a jej orientáciu na rozvíjanie internistických odborov. Ako chirurg môžem potvrdiť, že práve rehabilitácia vedená odborníkmi pomáha pacientom po úrazoch alebo čoraz vyššiemu počtu pacientov po cievnych mozgových príhodách vrátiť sa do plnohodnotného života. Teší ma, že naši poistenci môžu služby nového pracoviska využívať ako prví,“ povedal Marián Faktor, riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, zdravotná poisťovňa Dôvera. So zvyšnými zdravotnými poisťovňami nemocnica vedie rokovania s cieľom poskytovať zdravotnú starostlivosť pre všetkých obyvateľov svidníckeho a stropkovského regiónu.

Za finančnej pomoci súkromnej poisťovne bola v novom oddelení vybudovaná aj moderná telocvičňa. V liečební fyzioterapeuti poskytujú pacientom liečebný telocvik a ďalšie odborné procedúry. Nové fyziatricko-rehabilitačné oddelenie má dvoj- až trojlôžkové izby. V oddelení sú aj dve nadštandardné jednolôžkové izby so samostatným sociálnym zariadením za denný poplatok.

Štandardné poskytované liečebné procedúry:

  • Liečebný telocvik v novej telocvični
  • Elektroliečba
  • Teplo-liečebné procedúry
  • Magnetoterapia
  • Lymfodrenáž
  • Vodoliečba

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.