Taliansky majiteľ nezaplatil mzdu a odstupné

Zamestnankyne svidníckej fabriky I.C.A. dostali na konci mesiaca iba 215 eur. Namiesto toho, aby im taliansky majiteľ firmy vyplatil mzdu a odstupné. Firma už odev nevyrába, presťahoval ju do Srbska.

SVIDNÍK. Odevná firma I.C.A., s.r.o., Svidník po rokoch skončila. Jej taliansky majiteľm zrušil výrobu a premiestnil ju do Srbska.

Šičkám mal vyplatiť mzdu a odstupné, ale nespravil tak, namiesto toho si vymyslel svojvoľný splátkový kalendár a dal prísľúb, že záväzky uhradí do konca augusta. Jeho postup sa nepáči ani odborárom, ani inšpektorom práce.

O kauze píše denník Korzár: https://presov.korzar.sme.sk/c/22182924/sicky-zo-svidnika-dostali-len-almuznu-taliansky-sef-chape-zakony-po-svojom.html

Korzár prináša aj vyjadrenie zamestnankyne.

Jediný mesiac chýbal pani Helene (37) rokov k 16. výročiu, odkedy pracuje v tejto svidníckej fabrike.

Aj ona skončila bez práce a ani ona nedostala mzdu a odstupné.

Predtým to bolo úplne iné. Všetko bolo zaplatené a ľudia boli spokojní,“ hovorila o svojej práci, ktorú mala rada.

Teraz už výroba skončila nadobro.

Či vysťahoval zariadenie, alebo to ostalo, to netuším. Vraj mali byť v Srbsku,“ hovorí bývalá zamestnankyňa, ktorá sa bude svojich práv domáhať na súde..

Každý jeden z nás musí dať návrh na súd, aby sa s tým niečo robilo,“ vraví.

Taliansky konateľ eseročky I.C.A. Pierro Bucalo si vykladá zákon po svojom.

Televízii Markíza poskytol písomné stanovisko, v ktorom tvrdí, že všetko vyplatí, ale nie hneď.

Doplatok výplaty za mesiac jún bude zaplatený 29. augusta tohto roku a odstupné sa bude realizovať v mesačných splátkach. Budem sa snažiť uhrádzať ich v maximálnej možnej výške.“

Odborári s takouto svojvôľou nesúhlasia.

Je to v príkrom rozpore s našou legislatívou, konštatuje Jozef Balica, člen predstavenstva Odborového zväzu (OZ) KOVO.

Ide tu o porušenia Zákonníka práce, ale i Trestného zákona. Nevyplatenie mzdy či jej časti je trestným činom. Nič nám neostáva, len sa obrátiť na výkonný a sankčný orgán štátu, teda na inšpektorát práce.“

Odborári sa chystajú podať aj žalobu.

Balica z OZ KOVO tiež tvrdí, že vyzve Národný inšpektorát práce, aby priamo postihol zodpovedného manažéra, ktorý to spôsobil (teda talianskeho konateľa), nielen firmu ako právnickú osobu, lebo tak by to vlastne šičky zaplatili dvakrát.

Ku kauze šičiek vo Svidníku chystá v utorok v Prešove aj tlačovú besedu, spolu Jánom Koščom zo združenia Pracujúca chudoba.

V nemeckej firme je ale dvojzmenná prevádzka, ktorá jej nevyhovuje. „Tí, čo sú z okolitých dedín, alebo majú malé deti, prípadne opatrujú starších rodičov, pre tých to nie je.“

Robotu si stále hľadá: „Netuším, čo budem robiť. Tiež sa musím prispôsobiť dieťaťu. S prácou je to ťažko.“

Korzár oslovil sme aj inšpektorov.

(https://presov.korzar.sme.sk/c/22182924/sicky-zo-svidnika-dostali-len-almuznu-taliansky-sef-chape-zakony-po-svojom.html )

Ladislav Kerekeš z Národného inšpektorátu práce konštatuje, že doposiaľ „nebol doručený písomný podnet zo strany niekoho zo samotných zamestnancov spoločnosti I.C.A., s.r.o., Svidník alebo zo strany odborovej organizácie KOVO“.

Napriek tomu v auguste začnú s výkonom inšpekcie práce v tejto spoločnosti.

Inšpekciu ale môžu vykonať len v prípade, ak pracovisko spoločnosti I.C.A. vo Svidníku „nebolo úplne zrušené“.

Michal Frank

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.