HLUCHAVKA – liečivá polievka zo záhradky

Z obyčajnej hluchavky sa dá uvariť geniálna a zdravá polievka. Antónia Mačingová, koučka a autorka bestsellerov Najedzte sa do štíhlosti. Ako zastaviť starnutie? Treba si spraviť poriadok v hlave a na tanieri, radí Antónia Mačingová, ktorej 28čka a systém stravovania sú povestné. Mačingovej stravu si môžete objednať aj s donáškou, ale nie je nič jednoduchšie než si uvariť unikátnu polievku z hluchavky priamo doma. Je chutná i výživná, no zároveň aj nezvyčajná. A zdravá. Prospieva tráveniu, črevám, dýchacím cestám.

Ženám uľavuje pri bolestivej menštruácii, posilňuje vaječníky a maternicu. Mužom priaznivo účinkuje na močové orgány a prostatu. Kvety si môžete nasušiť aj ako čaj.

Superzdravá polievka zo záhradky

V tomto recepte použila Antónia Mačingová hluchavku bielu. „Hluchavka je vlastne žihľava, ktorá nepŕhli a ešte má aj chutné biele kvietky, ktoré spolu s listami pridávam napríklad do zeleninových šalátov,“ vysvetľuje A. Mačingová (viac na stránke www.macingovadonaska.sk)

O hluchavke sa hovorí, že pomáha pri dýchacích ťažkostiach, kašli pretože podporuje vykašliavanie hlienov. Je taktiež nápomocná pri trávení, podporuje tráviacu sústavu, prospieva črevám. Je močopudná. Ženám uľavuje pri bolestivej menštruácii, posilňuje vaječníky a maternicu. Mužom priaznivo účinkuje na močové orgány a prostatu.

Kvety si môžete nasušiť aj ako čaj. A okrem iného, nakŕmia sa ňou aj včielky, ktoré pomaly hynú, lebo ich likvidujeme nezmyselnými chemickými postrekmi monokultúrnych plodín. Nebudú včely, postupne vymrieme aj my. Tak buďme vedomí pri každom našom rozhodnutí…

Potrebujeme:

Na dve porcie:

1/2 tekvice

4-5 ks zelenej špargle

1 ks jarnej cibuľky

kúsok čerstvého zázvoru (strúčik cesnaku – ak máte radi)

zväzok čerstvej hluchavky (kvitne od mája do septembra)

1 ČL masla ghee, morskú soľ, čilli papričku (môžete pridať aj kurkumu a garam masala – korenie)

Pred podávaním môžete dochutiť citrónom, vlašskými orechmi a rastlinnou smotanou.

 

Postup

Na posolenom masle ghee osmažíme nakrájanú zelenú cibuľku a na kúsky nakrájaný zázvor. Pridáme nakrájanú špargľu, 1/2 ČL kurkumy, 1/2 ČL garam masaly. Mierne orestujeme a pridáme na kocky nakrájanú tekvicu. Zalejeme vodou a cca 15 minút varíme. V závere pridáme hluchavku a ešte 10 minút povaríme. Nebojte sa varenia. Varená polievka a celkovo varené jedlo je pre tráviaci trakt stráviteľnejšie. Na záver rozmixujeme, dochutíme, ozdobíme kvietkami či lístkami žihľavy a podávame.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.