„ Z chyži do chyži “

Tradičné remeslá vo dvoroch usadlostí

Cez víkend, 15.-16. júna 2019,  sa vo Svidníku konal už 65. ročník Slávností kultúry Rusínov – Ukrajincov Slovenska. Prijali sme pozvane Mgr. Anny Knežovej, folkloristky a hlavnej scenáristky a režisérky folklórno – etnografického programu v skanzene pod názvom Program prekvapení s MARKOU MAČOŠKOVOU –  Z chyži do chyži.

V sobotu sme sa stretli  v priestoroch skanzenu, kde nás očaril pohľad na množstvo ľudí v krojoch. Po generálke na silnom slnku, program oficiálne začal o 15.00 hodine. Na hlavnom pódiu sme v doprovode detí privítali legendu folklórneho umenia a našu rodáčku z Potôčkov –  Máriu Mačoškovú. V úvodnom programe sa odprezentovali všetky účinkujúce súbory a školy a na mladú lipu sme uviazali 65 farebných stúh, ako symbol 65. výročia festivalu. Mali sme veľkú česť osobne spoznať vynikajúcu speváčku ľudových piesní – pani Marku Mačoškovú a sprevádzať ju v skanzene z domu do domu. Spolu s ňou sme v jednotlivých domoch spoznávali i tradičné remeslá našich predkov. Celé popoludnie sa v podaní folklórnych skupín z blízkeho okolia v skanzene ozývali krásne piesne, ktoré mala pani Marka vo svojom repertoári. Najviac nám učarovali Labirsky beťare a FS Stropkovčan. Svidnícki heligonkári nám v treťom dome predstavili hru na rôzne hudobné nástroje a obdarili nás píšťalkami, zvoncami a propagačným materiálom. S folklórnou skupinou Stropkovčani sme si vyskúšali priadky i výrobu masteničiek z husacích pier. Učili sme sa s nimi i poklepať kosu.  Zvyky pri páraní peria sme vyskúšali s FSk Svidničanka. Pri chudobnom dome nám predstavili rodičia so synom, rodina Džavoronková z Korunkovej, ako sa vyrábajú nádoby z dreva a pletú košíky z prútia. FSk Oľšavčanka nám ukázala ako sa v minulosti vyrábalo domáce maslo  i vaľkalo cesto. Na čerstvom chlebe s maslom sme si výborne pochutili. FS Stropkovčan mal pre nás pripravenú ukážku bielenia domáceho plátna. FSk Krasnobridčanka nám predstavila, ako sa niekedy maľovali vajíčka na Veľkú noc pre kúpačov a zároveň sme si pochutili na viacerých druhoch ich tradičných pirohov. FSk Oľšavan sa predstavil svojim programom v poslednom dome. Priblížil nám tradičné kosenie i nosenie jedla koscom. Nakoniec sme všetkých účinkujúcich zobrali so sebou do „Korčmy“ a spoločne s mladými folkloristami sme si tam zaspievali. Zaujímavý bol aj dom kováča, kde počas celého dňa predvádzal mladý umelec svoje remeslo. Od skorého rána v areáli skanzenu prebiehal IV. Medzinárodný výtvarný plenér Konvergencie-konfrontácie, ktorí zorganizovali Slobodní stropkovskí umelci. Kresliť a maľovať si v skanzene vyskúšali aj moje spolužiačky Martina Škurlová, Katarína Kakarová a jej sestra Veronika Kakarová pod dohľadom výtvarného majstra. Všetci účinkujúci zo skanzenu sme zišli v sprievode na amfiteáter, kde sme spoločne so zahraničnými súbormi otvorili večerný program festivalu na amfiteátri. Tu sa už v plnej paráde predstavili zahraničné a domáce kolektívy.

Festival pokračoval aj v nedeľu. Ja som mala tú česť sa predstaviť ako speváčka spoločne s FS Stropkovčan v premiére nového tanca – Kolomyjky. Ďakujem mojej sestre Terézii, mojim spolužiačkam Sarah Viňarskej, Kamile Bandiovej, Sofii Zavackej, Márii Zavackej a triednej učiteľke PaedDr. Anne Komišákovej za veľmi príjemne strávený folklórny deň. Osobitné poďakovanie patrí Mgr. Anne Knežovej za pozvanie a šancu byť účastníkom tak vydareného jubilejného ročníka festivalu.

Júlia Vageľová, 7. ročník, ZŠ s MŠ Havaj

PaedDr. Anna Komišáková

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.