Europoslanec Ivan Štefanec navštívil Stropkov

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec navštívil v piatok Stropkov. Zúčastnil sa besedy v Stropkovskom gymnáziu, kde sa ho študenti pýtali na mnohé otázky nie len ohľadom Európskej únie. Spomínaný zástupca našej krajiny v Európskom parlamente spolupracuje aj s niektorými stropkovskými firmami  a pomohol aj jednej zo stropkovských základných škôl.  Porozprávali sme sa s ním o jeho víziách pre naše mesto, o tom, ako vníma EÚ najmä vysoké školstvo, o tom, ako sa dá pomôcť malým podnikateľom v menších mestách a o mnohých ďalších zaujímavých témach.

„Veľmi rád chodím do stredných škôl a rozprávam s mladými ľuďmi, pretože Európska únia je najmä o nich a ich budúcnosti. Potrebujeme byť preto s nimi v kontakte. Z týchto diskusií rád zbieram námety pre svoju prácu. V Stropkovskom gymnáziu sme so študentami rozoberali témy, ako sú: prečo sú európske voľby dôležité, tiež sa zaujímali o migráciu, o brexit. Je úžasné, že mladým nie je budúcnosť ľahostajná. Tieto voľby budú dôležité aj v tom, že v každej krajine, vrátane tej našej, vidíme nárast populizmu a nárast tých ľudí, ktorí nechcú spolupracovať. Európska únia je projekt spolupráce, v ktorom musia  hľadať všetky krajiny cestu k sebe.  Okrem toho sa rád stretávam aj s malými podnikateľmi, ktorých taktiež rád počúvam, pretože sa snažím zastupovať ich záujmy v europarlamente.“                                                                                                                                                            

Ivan Štefanec pracuje vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, kde sa spolu s kolegami snažia rozvíjať ekonomické hľadisko. Snažia sa o to, aby na Slovensku bolo viac práce.  Europoslanec pomáha malým podnikateľom napríklad tým, že vytvoril  legislatívu, ktorá hovorí o tom, že keď sa daný výrobok zaregistruje v jednej krajine, bude to platiť aj pre ostatné členské štáty EÚ.  Rovnako je to aj s firmami a taktiež v tom, aby spoločnosti mohli prísť k svojim pohľadávkam jednoduchšie aj v iných štátoch. „Myslím, že veľa ľudí tiež ocenilo odstránenie roamingových poplatkov, zrušenie geoblokovania, aby sa ľudia dostali k lepšej ponuke služieb na internete, urobili sme rovnaké pravidlá pre ochranu spotrebiteľov – je jedno, či kupujeme cez internet alebo v kamennej predajni, všade môžeme výrobok vrátiť do dvoch týždňov a každý produkt má záručnú dobu dva roky. Mojou dlhoročnou iniciatívou, ktorú som vyvíjal spolu s kolegami z Češka, Poľska i Lotyšska je bojovať proti dvojakej kvalite výrobkov. Podarilo sa nám presadiť, aby ten, kto nedodržuje rovnaké pravidlá, rovnaké zloženie výrobkov pod jednou značkou, bol finančne postihovaný.  To je veľký posun dopredu, pretože pred takými troma rokmi mnohí kolegovia zo západnej Európy nerozumeli, o čom hovoríme. Zorganizovali sme teda mnohé výstavy výrobkov, aj na základe podnetov občanov. Budem rád, ak mi občania budú posielať takéto podnety do budúcna.“ I.Štefanca osobne veľmi potešilo, že sa mu podarilo presadiť návrh na pomenovanie novinárskej stáže v europarlamente po novinárovi Jánovi Kuciakovi.

Ako sme už vyššie spomenuli, Štefanec v minulosti pomohol ZŠ Konštantínova v Stropkove darovaním interaktívnej tabule. Zaujímalo nás, prečo sa rozhodol práve pre takýto typ pomoci, resp. pre túto učebnú pomôcku. „Vzdelanie považujem za klúčovú prioritu pre Slovensko. Myslím si, že do tejto oblasti potrebujeme investovať viac, pretože je to aspekt, v ktorom sa dokážeme presadiť vo svete. Máme neskutočne šikovných ľudí. Ako krajina nie sme bohatí napríklad na nerastné suroviny, ale skôr na myšlienky a vynikajúce nápady našich mladých ľudí. Preto rád podporujem takéto vzdelávacie projekty,“ vysvetlil.

Na Slovensku je čoraz viac odborov, ktoré môžete v rámci vysokých škôl vyštudovať. Mnoho z nich je však, bohužiaľ, neuplatniteľných. Opýtali sme sa teda, ako sa na slovenské školstvo pozerá Európska únia. „Je pravdou, že máme príliš veľa odborov na vysokých školách. Stále viac a viac študentov uteká do zahraničia. Naše univerzity zaostávajú za tými najkvalitnejšími v Európe. Je tu evidentná potreba reformy vysokého školstva. Školstvo je však národná kompetencia. Na európskej úrovni nemáme možnosť ani právo zasiahnuť do toho, ako slovenské školstvo má vyzerať. Avšak v rámci Európskej únie stále čoraz viac investujeme do rekvalifikačných pobytov, do výmenných pobytov. Rozpočet na tieto pobyty sme od roku 2021 urobili trojnásobne vyšším.“

Europoslanec  aj v rámci Stropkova komunikuje s malými podnikateľmi. „Slovensko potrebuje zlepšiť situáciu práve týchto podnikateľov. Potrebujeme zásadne obmedziť administratívnu záťaž firiem. Všetky firmy pracujú viac než mesiac v roku len na zbytočných administratívnych povinnostiach, ktoré ich nemusia toľko zaťažovať. Potrebujeme mať legislatívu pre rodinné firmy. Celá Európa je založená na malom podnikaní a osobitne rodinnom podnikaní. V našej krajine nám chýba zákon o rodinnom podnikaní. Dokonca na európskej úrovni vidím priestor pre vytvorenie určitého rámca pre tento typ podnikateľskej činnosti. Aj preto sa stretávam s takýmito úspešnými príbehmi malých rodinnných firiem, aby som získaval podnety a aby som vedel lepšie presadiť to, čo je správne,“ priblížil.

Štefanec v závere dodal, že naša krajina jednoznačne potrebuje zlepšiť čerpanie eurofondov. V europarlamente sa bijeme za „najväčší kus koláča“, teda za to, aby čo najviac zdrojov prišlo práve k nám. „Mrzí ma, že ich stále nie úplne dostatočne využívame na zlepšenie infraštruktúry. Čo sa týka Stropkova, určite je tu potrebné zlepšiť cesty, taktiež využitie európskych peňazí práve na to, aby  rodiny, či ich živitelia, ostávali doma a nemuseli cestovať za prácou do zahraničia.  Vytvoriť viac pracovných príležitostí, aby peniaze z únie boli použité pre vyrovnávanie regionálnych rozdielov. A to dokážeme práve spomínanou infraštruktúrou. Či už cestami, ale aj digitálnou infraštruktúrou zlepšenia pokrytia internetu, aby ľudia mohli robiť z domu a to platí, samozrejme, nie len pre podnikateľov, ale pre všetkých občanov pre lepšie využívanie online nákupov, ale i internetové služby štátu a podobne,“ uzavrel.

-pk-

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.