Christos raždajetsja

Príchod Troch kráľov symbolizuje začiatok pravoslávnych Vianoc. Ide o dlhoročnú tradíciu, ktorá je odjakživa spätá s podobnými zvyklosťami, ktoré sa dodržiavajú počas štedrého dňa podľa gregoriánskeho kalendára. S touto súvislosťou sa spravidla oslavuje aj Silvester, ale nie v každom meste či dedine. Počas štedrého dňa podľa juliánskeho kalendára sa dodržiava prísny pôst, ktorý trvá do štedrovečernej večere. Jedlá sú podobné, možno dodať, že typickým druhom jedla sú takzvané bobaľky, konzumácia maku alebo cesnaku. Nevýhodou užívania týchto sviatkov sú pracovné či školské dni. Tradičným pozdravom je Christos raždajetsja (Kristus sa narodil) a následná odpoveď je Slavite jeho (Oslavujte ho). Niektoré rodiny dodržiavajú starodávne zvyky. Pred štedrou večerou sa celá rodina chodí umývať do potoka. Hlava rodiny má za úlohu kontrolovať úrodu a zvieratá. Počas štedrovečernej večere pán domu má svoj predslov a pani domu každému dáva krížik na čelo. Druhé Vianoce oslavujú aj rodiny podľa gregoriánskeho kalendára. Siedmy január je v tomto prípade prvým sviatkom vianočným a ôsmy január druhým sviatkom vianočným. Trinásty január je spojený so Silvestrom a následne štrnásty január predstavuje Nový rok 2019.

Všetkým ľuďom, ktorí oslavujú takzvané druhé vianočné sviatky, želáme príjemné, pokojné, požehnané a ničím nerušené Vianoce! Zároveň všetko dobré do Nového roku 2019!

PF 2019

Viktória Bučková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.