Vo svidníckej nemocnici pribudli nové výkony

Liečia už aj pacientov s problematickými kŕčovými žilami

V Nemocnici Svet zdravia Svidník pribudli od jesene nové výkony. V rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti ošetria na chirurgickom oddelení už aj pacientov, ktorí majú problém s kŕčovými žilami. V regióne tento druh výkonov absentuje a dosiaľ za nimi pacienti museli cestovať inam. Nemocnica zároveň rozšírila výkony pre dialyzovaných pacientov.  „Vo svidníckom regióne máme veľkú skupinu pacientov, ktorí trpia problémami s kŕčovými žilami a ktorí museli dosiaľ cestovať do iných pracovísk. Taktiež, evidujeme mnoho pacientov, ktorí potrebujú dialýzu a pre ktorých sme chceli rozšíriť služby v našej nemocnici. Som preto rád, že sa nedávno náš tím lekárov rozrástol a chceme ďalej skvalitňovať tú zdravotnú starostlivosť, ktorá je v našom regióne potrebná a vyhľadávaná,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Svet zdravia Svidník Slavko Rodák.

Nová posila nemocnice

Lekársky tím nemocnice rozšíril cievny chirurg MUDr. Pavel Staško zo Stropkova, ktorý sa zameriava práve na dve spomínané skupiny pacientov.  „Mnoho ľudí kŕčové žily spočiatku nepovažuje za veľký zdravotný problém a pokiaľ ide o prvotné štádium varixov, je to skutočne skôr kozmetická záležitosť. Ak je ale už poškodená výživa kože, je potrebné to liečiť. Mnoho pacientov pritom tento výkon odkladá a nerieši a problém sa tak stáva vypuklejším,“ vysvetľuje cievny chirurg a podotýka, že pri zanedbaní ochorenia vzniknú chronické komplikácie, napríklad defekty na predkolení. Počet pacientov s chronickým ochorením žíl podľa jeho slov pribúda, čo súvisí aj so zlým životným štýlom, nedostatkom pohybu, nadváhou či sedavým zamestnaním. Príčinou pritom môže byť aj užívanie antikoncepcie, viaceré pôrody či dedičné predpoklady. Kŕčovými žilami dnes podľa Staška trpí už 60 percent európskej populácie.

V budúcnosti aj endovenózne

Nemocnica plánuje v spolupráci s doktorom Staškom zaviesť v budúcnosti aj tzv. endovenóznu terapiu liečby kŕčových žíl, kedy sa výkon realizuje v lokálnej anestézii prostredníctvom jedného vpichu a pacient po zákroku môže odísť domov. „Je to výhodné aj pre pacientov s tzv. chronickými defektami predkolenia, ktoré sú chronicky liečené niekoľko rokov a pritom stačí len odstrániť príčinu vzniku defektu, teda varixy,“ doplnil MUDr. Staško. Nové výkony sa realizujú najmä v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Pacienti sú v deň operačného výkonu v ranných hodinách prijímaní  na chirurgické oddelenie, pričom predoperačné vyšetrenia sú uskutočnené vopred ambulantne. Ak výkon prebehol bez komplikácií a zdravotný stav pacienta to dovoľuje, v rovnaký deň, resp. na druhý deň ráno môže byť prepustený do domáceho liečenia.

-pk-

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.