Stratilo sa vaše dieťa, stratili ste sa vy?

Je leto a prázdniny a aj počas tohto obdobia ľudia hlásia na políciu nezvestnosť ich blízkych. Za nezvestné polícia považuje dieťa, u ktorého nie je známe miesto pobytu, nie je páchateľom trestného činu, je ohrozené na živote a zdraví a jeho nezvestnosť bola nahlásená na polícii.

Policajné štatistiky hovoria jasnými číslami. V minulom roku bolo nezvestných 584 maloletých detí (vo veku od 0 do 15) a 1635 mladistvých detí (vo veku od 15 do 18), pričom vypátraných bolo 557 maloletých detí a 1545 mladistvých detí. V súčasnosti má polícia v pátraní 26 maloletých detí a 70 mladistvých detí.

Čo robiť v prípade, ak existuje obava, že sa dieťa stratilo

V prvom rade skúste dieťa kontaktovať na jeho mobilnom telefóne (nevolajte často kvôli vybitiu batérie, radšej píšte SMS). Je potrebné preveriť všetkých rodinných príslušníkov, kamarátov, spolužiakov, triednych učiteľov, susedov a prehľadať všetky miesta, kde by sa dieťa mohlo nachádzať. Ak je toto pátranie neúspešné, je nevyhnutné zistiť, čo všetko si dieťa mohlo zobrať so sebou, spomenúť si, čo presne malo na sebe oblečené a nájsť jeho najaktuálnejšiu fotografiu. Nezvestnosť je potrebné oznámiť na najbližšom útvare Policajného zboru. Polícia začína pátranie ihneď po jeho nahlásení. Netreba zabúdať, že pri malých alebo chorých deťoch, ktoré potrebujú lieky, je každá minúta drahá.

Prvotné kroky polície

Polícia ako prvé vypočuje oznamovateľa nezvestnosti. Je dôležité mať pripravené základné informácie o nezvestnom dieťati. Dôležité je všetko, najmä aktuálna fotografia,popis oblečenia, informácie o možných okolnostiach vzniku nezvestnosti, ako aj o tom čo všetko už preverovali rodinní príslušníci, príp. známi. Dôležité je povedať polícii, či je dieťa choré, či pravidelne užíva nejaké dôležité lieky alebo trpí nejakou poruchou. Polícia začína po dieťati pátrať okamžite. Vyrozumejú sa všetky policajné hliadky v teréne a pripravia sa podmienky na zahájenie pátracej akcie.

Čo robiť v prípade, ak sa stratíte vy?

Jednou z vecí, ktorá vo významnej miere dokáže pomôcť k vypátraniu nezvestnej osoby, je mobilný telefón. Preto polícia apeluje na osoby pohybujúce sa napríklad v lese, aby nosili so sebou mobilné telefónys dostatočnou kapacitou batérie. Pomocou lokalizácie mobilného telefónu existuje vyššia pravdepodobnosť, že polícia dokáže nezvestnú osobu vypátrať.

Ak by ste pri sebe mobilný telefón nemali, pokúste sa poprosiť niekoho v blízkosti o pomoc. V prípade, že nikoho v okolí nevidíte, neznamená to, že sa tam niekto nachádzať a preto skúste volať o pomoc.

-r-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.