Organizácie cestovného ruchu získajú viac peňazí na podporu svojich aktivít

Rezort dopravy navýšil finančnú čiastku, ktorá poputuje organizáciám cestovného ruchu (OCR) na podporu ich aktivít. Spolu 40 subjektov v cestovnom ruchu si v roku 2018 rozdelí takmer 5,7 milióna eur vo forme dotácií.  V porovnaní s minulým rokom ide o čiastku navýšenú o približne 700-tisíc  eur. Dodatočné peniaze ministerstvo dopravy vyčlenilo z vlastnej kapitoly a snahou rezortu je pomocou nich ešte viac pomôcť rozvoju domáceho turistického ruchu.

„Na Slovensku sa dnes turistickému ruchu darí, čo je samozrejme, veľkou výzvou pre nás všetkých, aby sme v silnej konkurencii dokázali obstáť aj naďalej. Toto je krok k tomu, aby sme podporili zmysluplné a kreatívne projekty, ktoré prilákajú do regiónov ďalších zvedavých návštevníkov,“ uviedol minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Peniaze poputujú do 35–tich oblastných (OOCR) a 5-tich krajských organizácií cestovného ruchu (KOCR). Tie musia pridelené prostriedky zo zákona o podpore cestovného ruchu použiť na 9 hlavných aktivít ako sú marketing, tvorba produktov v cestovnom ruchu, atraktivita cestovného ruchu či vzdelávanie.

Prideľovanie dotácií a prípadné ďalšie navyšovanie musí predovšetkým odrážať ich efektívne využívanie. Chceme vytvoriť dobre fungujúci systém, ktorý dokáže turistom v regiónoch ponúknuť komplexný produkt a teda zvýšiť tak návštevnosť Slovenska. Dnešná doba inovácií nás tiež núti k vyššej kreativite, ktorú musíme využívať aj v marketingu, hovorí štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček.

Aj to sú dôvody, prečo rezort dopravy veľmi pozorne vyhodnocoval predložené projekty a pri niektorých aktivitách, ktoré nespĺňali kritériá z hľadiska významu pre rozvoj cestovného ruchu na Slovensku nemohol projekty schváliť a vyčleniť  na ne peniaze.

Ministerstvo dopravy však podniká kroky k tomu, aby sa podobná situácia už neopakovala a rezort dopravy zorganizoval stretnutie s organizáciami cestovného ruchu, spoločne analyzovali súčasný stav a hľadali riešenia ako podobným nedorozumeniam predchádzať.

-r-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.