Úplne zatmene Mesiaca večer 27. júla bude najdlhšie v tomto storočí

Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, vysunuté pracovisko Hvezdáreň Roztoky pozýva na pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca, ktoré sa uskutoční 27. júla so začiatkom o 20.00 hod., vstupné 1 Eur/osoba. Pozorovanie sa uskutoční len za priaznivého počasia.

Hlavným cieľom pozorovania je aktívne prispievať k šíreniu vedeckých poznatkov z astronómie a príbuzných vedných odborov, rozvíjaniu pozitívneho vzťahu k prírode, zvyšovaniu všeobecného a odborného vzdelania občanov. Primárne miesto má rozvíjanie nadobudnutých vedomostí u detí a mládeže v rámci záujmovej činnosti, mimoškolského vzdelávania a vyučovacieho procesu.

Po trojročnej prestávke tak budeme mať opäť možnosť vidieť úplné zatmenie Mesiaca a treba povedať, že nie hocijaké, ale najdlšie v tomto storočí. Fáza úplného zatmenia potrvá takmer 104 minút. Pred tromi rokmi trvalo „len“ 73 minút. Mimoriadna dĺžka zatmenia je daná tým, že Mesiac bude prechádzať blízko stredu tieňa Zeme. V prípade priaznivého počasia bude možné jeho celý priebeh pozorovať aj na Slovensku. Mesiac sa objaví nad horizontom o 20:24 práve v čase začiatku čiastočného zatmenia.  Zatmenie sa skončí v sobotu 28. júla približne 20 minút po polnoci.

Zatmenie Mesiaca je astronomický úkaz, pri ktorom tieň Zeme dopadá na povrch Mesiaca. Nastáva v čase okolo splnu, keď sa Mesiac počas svojho orbitálneho pohybu dostane do blízkosti predĺženej spojnice Slnko – Zem a vstúpi do tieňa Zeme.

Zatmenie Mesiaca je prírodný úkaz, ktorý nastáva vtedy, ak sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky a zemský tieň dopadne na Mesiac. Dochádza k nemu vždy, keď je Mesiac v splne a zároveň je v blízkosti ekliptiky.

Aj pri úplnom zatmení Mesiaca sa často stáva, že Mesiac nie je celkom neviditeľný, ale je čiastočne osvetlený svetlom, ktoré sa láme v zemskej atmosfére. Svetlo je po prechode atmosférou Zeme v dôsledku rozptylu ochudobnené o modrú zložku a dodáva Mesiacu červenú až tmavočervenú farbu. Jasnosť Mesiaca pri úplnom zatmení je dôležitým faktorom pri určovaní momentálneho charakteru a čistoty zemskej atmosféry.

-mrn-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.