Storočné premeny Stropkova a Rzeszówa prezentuje nová aplikácia

Stropkov a Rzeszów – kedysi a dnes, tak nazvali tvorcovia novú mobilnú aplikáciu, ktorá má širokej verejnosti priblížiť premeny dvoch partnerských miest poľsko-slovenského pohraničia za uplynulých vyše sto rokov. Autormi myšlienky moderného IT nástroja propagujúceho históriu pohraničia využitím historických fotografií sú členovia tímu pracujúceho na realizácii projektu Rzeszów a Stropkov – spolupráca v oblasti kultúry pohraničia, ktorý bol podporený z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. „V Stropkove je pomerne početná komunita ľudí zaoberajúcich sa miestnou históriou a vďaka nim sa nám darí čoraz viac odkrývať dejiny nášho mesta. V jednej zo skupín na sociálnej sieti sa za takmer 8 rokov nazbieralo niekoľko stoviek fotografií Stropkova a okolia, z ktorých mnohé majú vysokú historickú a dokumentárnu hodnotu. Aj to bolo jedným z dôvodov, prečo sme sa začali zaoberať myšlienkou vytvorenia mobilnej aplikácie zameranej na miestnu históriu určenej širokej verejnosti,“uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza. Cieľom aplikácie fungujúcej na platformách Android aj iOS je priblížiť domácim aj turistom premeny Rzeszówa a Stropkova od začiatku 20. storočia. Takýmto spôsobom môžu porovnať, aké spoločné znaky mali obe mestá v Rakúsko Uhorsku a ako sa neskôr menili už ako súčasti samostatných štátnych útvarov – Poľska a bývalého Československa. Aplikácia obsahuje časozberné snímky z jednotlivých lokalít a vďaka nim tak môžu obyvatelia i návštevníci pohraničia sledovať jeho premeny doslova v priamom prenose.  „V praxi to vyzerá tak, že užívateľ sa pomocou mobilu s GPS lokalizuje v jednom z partnerských miest. Interaktívna mapa aplikácie mu ponúkne zoznam lokalít, ktoré sú zachytené na historických fotografiách. Vyberie si jednu z nich a následne sa musí presunúť na vzdialenosť maximálne 50 metrov od  daného miesta či objektu. Pomocou aplikácie zhotoví aktuálny záber, no namiesto neho sa mu už na displeji objavia historické fotografie zhotovené približne z rovnakého miesta, na akom sa práve nachádza,“ priblížil primátor. Projektový tím aktuálne pracuje aj na dopĺňaní informácií o konkrétnych stavbách, historických pamiatkach, alebo významných udalostiach, ktoré sa v daných lokalitách odohrali. Pri niektorých záberoch je však pomerne zložité zistiť presný rok ich zachytenia a vtedy sú veľmi prínosné práve diskusie v spomínanej „historickej“ skupine na sociálnej sieti. Vďaka miestnym sa tak pri niektorých fotografiách bolo možné dopátrať k presnému dátumu i udalosti viažucej sa k nej.„Aplikácia je samozrejme interaktívna a nové fotografie tam môžu pridávať aj samotní užívatelia. Tí najaktívnejší môžu získať virtuálny titul Priateľa pohraničia či fotorámček ako doplnok fotoaparátu v mobile,“ dodal primátor.
Za ostatných dva a pol roka realizuje metropola Podkarpatia so Stropkovom už tretí spoločný projekt. Prvé dva boli zamerané na rozvoj cestovného ruchu a občiansku angažovanosť v rámci krajín V4. Tretí, v objeme viac ako 235 tis. eur, vďaka ktorému vznikla aj nová aplikácia sa zameriava na oblasť rozvoja a propagácie prírodného a kultúrneho dedičstva pohraničia s dôrazom na spoločnú históriu oboch miest v Rakúsko – Uhorsku. Ďalším výstupom projektu bude mobilná hra Po stopách histórie, ktorá by mala byť verejnosti k dispozícii v lete. Hlavným výstupom projektu bude vyznačenie cyklotrasy zo Stropkova na štátnu hranicu z Poľskom, odkiaľ bude až do Rzeszówa pokračovať náučná trasa pamiatkami z čias Rakúsko – Uhorska. Pri Stropkove bola vďaka projektu vybudovaná vyhliadková veža, aktuálne sú pred dokončením aj tri turistické altánky. Slávnostné uvedenie cyklotrasy do užívania je naplánované na záver júla.
-msú-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.