Pamäť a uchovávanie spomienok

Približne 100 biliónov nervových buniek – neurónov tvorí ľudský mozog dospelého človeka. Neuróny sa začínajú tvoriť už v štvrtom týždni tehotenstva rýchlosťou štvrť milióna buniek za jednu minút. Od 9. týždňa po pôrod prebieha intenzívny vývoj centrálneho nervového systému – CNS, a preto je dôležitá starostlivosť už o ženu v rannom čase tehotenstva. Lekár – gynekológ a lekárnik radi poradia o správnom užívaní liekov a potravín.
Pamäť je schopnosť uchovávať, ukladať a vybavovať informácie. Klasifikuje sa podľa niekoľkých kritérií. Jedným z nich je dĺžka udržania informácie vstupujúcej cez zmyslové orgány do CNS. Senzorická pamäť trvá niekoľko sekúnd. Tvorcovia reklám vedia, že musia upútať pozornosť človeka audio-vizuálne za 4 sekundy. Používajú sa krátke zvýraznené slová napr. AKCIA, ZDARMA. Krátkodobá pamäť trvá niekoľko sekúnd, minút až hodín a je to vlastne vstupná brána pre dlhodobú pamäť. Lekárnik oznámi pri expedovaní – výbere lieku na štítnu žľazu, že sa užíva dlhodobo a vždy ráno polhodinu pred jedlom. Ak je táto informácia pre nás dôležitá, snažíme sa ju zapamätať a posúvame ju z krátkodobej do dlhodobej pamäte. Mozog vymazuje menej dôležité informácie z krátkodobej pamäte. Niekedy sa stane, že si nedokážeme zapamätať.
Nie každá zábudlivosť znamená hneď chorobu nazývanú Alzheimer. Niekedy je to len naša nepozornosť či príliš veľa informácii v jednej chvíli z rôznych zdrojov. Pamäť vedia ovplyvniť aj lieky. Patria tu často používané a až zneužívané lieky na upokojenie a proti úzkosti s účinnou látkou alprazolam, bromazepam, oxazepam, lieky na spanie: zopiklon a zolpidem, lieky proti bolesti tramadol.
O mozog sa musíme starať, pretože poškodenie nervových buniek sa už nedá vyliečiť a ani opraviť. Všeobecným pravidlom je: čo je dobré pre srdce, je dobré pre mozog. K starostlivosti patrí fyzická aktivita, zdravé stravovanie, stretávanie sa s ľuďmi a stimulovanie mozgu napríklad čítaním kníh, učením sa nových jazykov, pesničiek, lúštením krížoviek, spoznávaním nových miest na mape či cestovaním.
Na mozgovú činnosť priaznivo pôsobí liečivá rastlina Ginkgo biloba. V lekárňach existuje ako čajovina, výživový doplnok a liek. Lekárnik poskytne informácie o správnom užívaní a či je to pre vás vhodné.

Mgr. Martina Komišaková  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.