Aké mená sú zakázané v rôznych krajinách sveta?

Ak ste už niekedy čo i len letmo prebehli slovenský kalendár, viete, že obsahuje pekné, ale aj menej pekné, tradičné aj zastarané mená. A napriek tomu, že kalendár obsahuje meno na každý deň, na niektoré dni dokonca aj viac mien, každý rok sa na Slovensku rodí čoraz viac detí, ktorým majú rodičia potrebu dať meno, ktoré sa v kalendári nenachádza. A tak možno niekde narazíte na Onura, Šeherezádu, Sandokana, či Mercedes. O zvláštnych menách by sa však toho dalo písať veľa, preto si radšej pozrite, aké mená majú rodičia zakázané dávať svojim ratolestiam v rôznych kútoch sveta. Našťastie. Uznajte, nie je potrebné, aby pribúdalo ľudí, ktorým spôsobilo traumu ich meno. Jednou z krajín, kde rodičia majú pri voľbe mena úplne slobodnú ruku, je Amerika. Nedávno médiá pretriasali kauzu, keď rodičia dali svojim deťom mená, ktoré boli ladené nacisticky. Súrodenci sa volajú Adolf Hitler, JoyceLynn Aryan Nation a Heinrich Hinler Hons. A nikto s rozhodnutím rodičov nemohol nič spraviť. Na tento prípad existujú rôzne uhly pohľadov. Niektoré krajiny tvrdia, že rodičia by mali mať pri výchove dieťaťa úplnú voľnosť, lebo rodič je predsa ten, kto vie, čo je pre jeho dieťa najlepšie. Iné krajiny zas zastávajú názor, že ak rodič môže svojim rozhodnutím dieťaťu uškodiť, mala by zasiahnuť vláda. Presne toho sa niektoré krajiny držia, a preto majú zoznam mien, ktoré rodičia deťom dať jednoducho nesmú.

Dánsko

Dánsko má zoznam 7 tisíc mien, ktoré sú povolené a ak náhodou tento zoznam rodičom nestačí, musia si žiadať povolenie na Copenhagen University’s Names Investigation Department and at the Ministry of Ecclesiastical Affairs (v skratke na oddelení, ktorý sa venuje vyšetrovaniu mien). Každý rok sa takto preveruje približne tisíc mien, z ktorých 20 percent je zamietnutých. Treba uznať, že je to múdre riešenie. Kto by chcel žiť s menom ako Anus, Pluto, či Monkey (v preklade Opica).

 

Franúzsko

Vo Francúzsku platí zákon, že ak úradníci pri vystavovaní rodného listu majú pocit, že meno je proti záujmom dieťaťa, musia to nahlásiť príslušným úradom a na súde. A súd môže rodičom meno zakázať, najmä ak má podozrenie, že dieťa by kvôli menu mohlo byť doživotne terčom posmechu. Francúzi majú očividne záľubu v jedle, keďže sa pokúšali presadiť mená ako Nutella, Strawberry (Jahoda), ale objavil sa aj pokus o Princa Williama.

 

Nemecko

Nemecko je, čo sa mien týka, pomerne prísne a má niekoľko zákonov, ktoré výber obmedzujú. Dieťa napríklad nesmie mať meno, ktoré označuje nejaký objekt alebo produkt, nesmie dostať meno, ktoré je rodovo neutrálne a sú zakázané mená, ktoré by mohli negatívne dieťa ovplyvniť a vystaviť ho poníženiu. Medzi jednoznačne zakázané mená patria napríklad Adolf Hitler, či Osama Bin Laden. Celkom pochopiteľné.

 

Island

Pokiaľ obaja rodičia nepochádzajú zo zahraničia, do pol roka odo dňa narodenia dieťaťa musia meno nahlásiť národnému úradu. Pokiaľ sa meno nenachádza na zozname povolených mien, rodičia ho musia konzultovať s islandským výborom. Islandské zákony sú v tomto tiež celkom prísne a každý rok polovicu mien zamietnu. Záleží im však okrem záujmov dieťaťa aj na gramatickej stránke. Meno totiž nesmie porušovať lingvistickú štruktúru a musí mať koncovky bežných islandských mien. Islandská abeceda napríklad neobsahuje písmená C, Q a W a ak meno obsahuje niektoré z týchto písmen, jednoducho ho zakážu. Preto, ak sa rozhodnete porodiť na Islande, vaše dieťa nebude môcť mať zdanlivo neškodné meno Zoe, Enrique ba ani Ludwig.

 

Malajzia

Aj táto krajina má zoznam mien, ktoré nie sú povolené. Rodičia nesmú dať deťom mená, ktoré označujú zvieratá, nadávky, čísla (Kto by chcel svoje dieťa pomenovať číslom? Poď sem Dvadsaťtri, večera!), kráľovské a čestné tituly či jedlo. V Malajzii vám teda neprejdú mená ako Chow Tow (v preklade Smradľavá Hlava – veľmi krutý rodič, kto by toto chcel), Woti (Pohlavný Styk), či Sor Chai (Blázon).

 

Mexiko

V Mexiku existuje zoznam 61 mien, ktoré sú považované za nevhodné. Úrady tvrdia, že základom je, aby dieťa nebolo kvôli svojmu menu šikanované. Zakázané sú tu mená ako Facebook, Escroto (čo v preklade znamená Scrotum, teda pánsky miešok), Rambo, či Batman.

 

Nový Zéland

Na Novom Zélande rodičia nemajú povolené mená, ktoré by boli urážlivé, obsahujú viac ako sto znakov a podobajú sa na oficiálny titul alebo hodnosť. Zakázané mená na zozname tejto krajiny sú naozaj zvláštne, napríklad Sex Fruit (vážne?!), Lucifer, či Fat Boy (v preklade Tučný Chlapec).

 

Portugalsko

V Portugalsku musia byť mená tradičné, rodovo špecifické a nesmú to byť prezývky. Aby to krajina rodičom uľahčila, ponúka 82 stranový zoznam zakázaných a povolených mien. Medzi zakázanými sú napríklad Sayonara, Viking, Nirvana či Rihanna.

 

Saudská Arábia

Vláda Saudskej Arábie zakázala viac ako 50 mien, ktoré sú príliš zahraničné, nevhodné, alebo sa nezhodujú s náboženskými či sociálnymi zásadami krajiny. Medzi zakázanými sú aj mená ako Linda, Malak (v preklade Anjel), či Malika (Kráľovná).

 

Švédsko

Švédsko zakazuje hlavne mená, ktoré by mohli urážať iných ľudí alebo poškodzovať nositeľa mena. Zaujímavé je, že zakázané sú aj mená, ktoré sa očividne nehodia k dieťaťu. Rodičia musia meno dieťaťa nahlásiť do troch mesiacov od narodenia na Swedish Tax Agency. Ak tak neurobia, hrozí im pokuta. Na zozname zakázaných sú mená Metallica, Superman, Ikea či Elvis. A z istých dôvodov je zakázané aj meno Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Uznajte, že Ikea je oproti tomuto menu celkom prijateľná, pretože toto pôsobí, ako by rodičia svojho potomka plodili na klávesnici a rozhodli sa dať mu meno, ktoré pri tom náhodne naťukali.

 

Slovensko

Naša krajina nemá veľa obmedzení pri výbere mien. Preto sa niekedy objavujú aj mená ako Herkules, Sandokan, Onur či Afrodita. Obmedzenia na Slovensku sa skôr týkajú len dlhých mien. Ak by ste chceli dať svojmu dieťaťu meno po sebe, svojej babke, prababke a ešte mu dať jedno jeho, nebude to možné. Povolené sú najviac tri mená. Matrika by vám nemala povoliť ani mená, ktoré predstavujú skratku či zdrobneninu originálnych mien. Ak máte teda v pláne dať dieťaťu meno Miki, Feris, Maruška či Sofi, máte smolu. Tak isto mu nemôžete dať prvé meno po žijúcom súrodencovi. Ak sa teda braček volá Braňo, váš najnovší prírastok sa nemôže volať Branislav Matej. Matej Branislav už však určite áno.

Ak ste niekedy nespokojní so svojim menom a túžili ste po nejakom inom, spomeňte si na zoznam zakázaných mien v rôznych krajinách. Iste by ste na tom boli omnoho horšie, keby ste sa volali Tučný Chlapec, Sex Fruit, či Anus.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.