Dali do užívania novú tematickú cezhraničnú cyklotrasu s názvom „Po stopách Rakúsko – Uhorska“

V piatok v popoludňajších hodinách slávnostne na Horbkoch pri Slovenskom dvojkríži dali za účasti primátora mesta Ondreja Brendzu a hostí z partnerského mesta Rzeszów do užívania novú tematickú cezhraničnú cyklotrasu s názvom „Po stopách Rakúsko – Uhorska.“ Trasa nadväzuje na historickú cestu Jozefínka prechádzajúcu Stropkovom a ďalej cez pútnické miesto Buková hôrka a obce Gribov, Kožuchovce, Miroľa, Bodrudžal, Krajná Poľana a Nižný Komárnik, na poľskej strane cez Duklu, Korczynu, Strzyżów a nakoniec v Rzeszówe (trasa dnešnej DK 19 a E371). V rámci projektu partneri projektu vyznačili prirodzený začiatok a koniec trasy, ktorá bude tvoriť hlavné komunikačné spojenie medzi mestami.  Spoločnú históriu oboch miest v Rakúsko – Uhorsku budú pripomínať architektonické pamiatky ležiace na trase.

Jedným z hlavných znakov spoločnej histórie poľsko – slovenského pohraničia v monarchii sú vojenské objekty a územia spojené s históriou vojenstva – bývalé posádky, obchody, verejné budovy a podobne. Tieto objekty sú jednoznačným historickým svedectvom o slávnych časoch a vplyve dynastie Habsburgovcov na poľsko – slovenské pohraničie.

Hlavným cieľom projektu je zvýšiť úroveň udržateľného využívania zdrojov a kultúrneho dedičstva Rzeszówa a Stropkova zo strany obyvateľov a návštevníkov s upriamením pozornosti na spoločnú históriu oboch miest v Rakúsko – Uhorsku.

Týmto projektom sa vytvoril jedinečný turistický produkt založený na kultúrnom a prírodnom potenciáli partnerských miest. Cieľom tohto projektu je aj zvýšenie turistickej atraktivity prihraničnej oblasti a zlepšenie povedomia obyvateľov a turistov o kultúrnom bohatstve, ktoré ponúka prihraničný región.

V rámci projektu sa vyznačilo 144 km turistického chodníka  „Po stopách Rakúsko – Uhorska“ (99 km na poľskej strane, 45 km na slovenskej), úseku historickej cesty Jozefínka, v 19. storočí spájajúcej Rzeszów a Stropkov.

Zároveň sa v rámci projektu vytvorili dve mobilné aplikácie podporujúce pohyb na trase. Aplikácia „Rzeszów a Stropkov – kedysi a dnes“ odprezentuje zmeny, ku ktorým došlo v priebehu uplynulých rokov v rámci oboch partnerských miest v kontexte rakúsko-uhorského dedičstva.

Taktiež sa vytvorila  mobilná hra „Po stopách histórie“, v ktorej sa hráč ocitne v úlohe detektíva a bude riešiť záhady vzťahujúce sa k histórii miest a objektov nachádzajúcich sa na turistickom chodníku „Po stopách Rakúsko – Uhorska.

V rámci projektu bol vytvorený nový komplexný produkt cestovného ruchu, ktorý zlepší atraktivitu pohraničnej oblasti a bude plne využívať jeho skrytý potenciál.  Vďaka zapojeniu partnerov na poľskej i slovenskej strane, budú do výsledného produktu integrované aj prihraničné obce, ktoré sa viac dostanú do povedomia miestnych obyvateľov i turistov a pripomenú tak síce ťažké časy rozpadu monarchie, ale zároveň udalosti s významným historickým potenciálom.

Výsledný produkt je tiež impulzom pre ďalší rozvoj prihraničnej oblasti. Bude slúžiť nielen partnerom projektu, ale aj lokálnym subjektom. Na jeho základe bude možné rozvíjať  ďalšie služby cestovného ruchu (ubytovanie, stravovacie služby, agroturistika, budovanie parkovísk, stanovíšť na bicykle, obchodov so suvenírmi, informačné body), čo môže zvýšiť počet subjektov poskytujúcich služby v tejto oblasti, a tým aj zvýšiť počet nových stálych pracovných miest. To môže zabrániť negatívnym javom prejavujúcim sa v prihraničných oblastiach, ako napríklad odchod obyvateľstva v produktívnom veku.

Účastníci otvorenia tejto cyklotrasy si mohli vychutnať aj pohľad z dvojposchodovej vyhliadkovej veže na údolie rozprestierajúceho sa Stropkova a okolitú prírodu. Na tejto cyklotrase je vybudovaných aj niekoľko odpočívadiel, kde si cyklisti môžu oddýchnuť, alebo opiecť niečo v kozube, ktorý je súčasťou jedného altánku. Na záver už len ostáva zaželať priaznivcom horskej cyklistiky veľa šťastných kilometrov a pekných zážitkov v lone prekrásnej prírody.

Text a foto: Martin Rusin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.