Anna Gdovinová: „Ide o slávnosť klasickej maliarskej školy“

Slavo Čupil má pred sebou ešte veľa umeleckých výpovedí

Streda sa niesla v duchu výtvarného umenia. V priestoroch spoločenskej sály mesta Stropkov sa konala vernisáž výstavy Slava Čupila pod názvom Duša na plátne. Otvorením výstavy bol zároveň zahájený Medzinárodný výtvarný plenér Slobodných stropkovských umelcov, ktorý sa koná v Novej Kelči na chate Goral.

Ako povedala kurátorka výstavy Anna Gdovinová: „Som rada, že výstava Slava Čupila dnes zavítala do Stropkova, do tohto krásneho galerijného priestoru a ponúka divákom diela originálne, autentické a neobvyklé. Nie preto, že nepredstavuje nejaké škandalózne postmoderné refrakcie okolitého sveta, ale práve naopak: všetky jeho obrazy sú maľované realistickým akademickým spôsobom. Dokonca by som povedala, že ide o slávnosť klasickej maliarskej školy, za ktorou sú všetky fázy jeho profesionálneho rozvoja od štúdia na Strednej umeleckej škole v Bratislave, cez vysokoškolské štúdia v Prešove i ďalšiu rozsiahlu metodickú a pedagogickú činnosť.“ a dodala: „Pred šiestimi rokmi som vo Vranove nad Topľou otvárala Slavovi Čupilovi výstavu pod názvom Krajinárske impresie. Bolo tam osemdesiat nádherných diel, ktoré sa stretli s uznaním a rešpektom laickej aj odbornej verejnosti. Vtedy na otvorení výstavy som povedala, že to určite nie sú posledné diela Slava Čupila, že určite neprešiel všetkými cestami a že má pred sebou ešte veľa umeleckých výpovedí. Dnes, o šesť rokov neskôr, otváram Slavovi Čupilovi tu v Stropkove výstavu excelentnej kolekcie obrazov ako dôkaz jeho ďalšej umeleckej výpovede.“

V Stropkove sa autor predstavuje ako brilantný portrétista a figuralista. Vo svojich obrazoch si uvedomuje aká dôležitá je kresba, avšak nepodceňuje farbu a je tiež presvedčivým znalcom ľudských duší a emócií. Technika maľby, kompozičné riešenie,  záblesky svetlých farebných škvŕn na pozadí nás vťahujú do sveta impresionisticko – expresívneho rukopisu. Zobrazované tváre – medzi nimi jeho najbližších – sú maľované špeciálnou čistotou výtvarného prejavu a charizmy. Diela sú tvorené s prísnym akademickým postupom, čo je výsledkom dlhoročného štúdia a vytrvalosti. Túto pečať v sebe nesie ako bývalý učiteľ a propagátor klasickej maľby a kresby. Vzhľadom k svojskému prejavu a vnímaniu reality – čo je u Čupila originálne – vyžaruje z jeho diel akási estetická aura.

A ako dodáva na záver kurátorka výstavy Anna Gdovinová: „Túto výstavu vrelo odporúčam každému milovníkovi umenia vo Vašom meste.“

Výstava je sprístupnená do 27. júla v spoločenskej sále Kultúrneho strediska v Stropkove.

Text a foto: -mrn-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.